Παρασκευή 16 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΛΑΝΔΙΑ
Εκρηξη ηφαιστείου «έκλεισε» πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Τεράστιο είναι το νέφος σκόνης, που προκάλεσε η έκρηξη του ηφαιστείου
Τεράστιο είναι το νέφος σκόνης, που προκάλεσε η έκρηξη του ηφαιστείου
ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη του 2001 είχαν να καθηλωθούν τόσα αεροπλάνα σε δεκάδες βορειοευρωπαϊκά και δυτικοευρωπαϊκά αεροδρόμια. Ωστόσο, αυτή τη φορά, η αιτία δεν ήταν η απειλή επίθεσης, αλλά το πυκνό πέπλος αιθαλομίχλης που σχηματίστηκε πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, έπειτα από την προχτεσινοβραδινή έκρηξη στον παγετώνα του ηφαιστείου Εϊγιαφιατλαγιοκούλ της νότιας Ισλανδίας...

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας «EUROCONTROL», έως και 5.000 πτήσεις ακυρώθηκαν μέχρι χτες βράδυ σε αεροδρόμια των Βρετανίας, Ιρλανδίας, Γαλλίας, Βελγίου, Λουξεμβούργου,Ολλανδίας, Γερμανίας και όλων των χωρών της σκανδιναβικής χερσονήσου. Επιπλέον, ματαιώθηκαν δεκάδες πτήσεις από τις ΗΠΑ με προορισμό δυτικοευρωπαϊκά αεροδρόμια, ενώ μοσχοπωλήθηκαν τα εισιτήρια για μία θέση στην καμπίνα βαγονιών του «Εurostar» στο δρομολόγιο Βρυξέλλες - Λονδίνο.

Θα περίμενε κανείς ανάλογα προβλήματα και στο αεροδρόμιο Κέφλαβικ της Ισλανδίας. Ωστόσο, εκεί όλες οι πτήσεις έγιναν κανονικά, αφού οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι μετέφεραν το μεγαλύτερο μέρος της στάχτης στη δυτική και βόρεια Ευρώπη. Αντίθετα, στην Ισλανδία τα περισσότερα προβλήματα εστιάστηκαν σε περιοχές του νότιου τμήματος, που πλημμύρισαν μετά το λιώσιμο πάγων λόγω της λάβας από το ηφαίστειο Εϊγιαφιατλαγιοκούλ με συνέπεια την κατά τρία μέτρα αύξηση της στάθμης σε πολλά ποτάμια της χώρας. Γεγονός, που ανάγκασε εκατοντάδες Ισλανδούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν στις συγκοινωνίες, καθώς τα νερά έκοψαν στα δύο την κεντρική οδική αρτηρία του νησιού...

Οσο για το πότε θα ξαναρχίσουν οι πτήσεις στα δεκάδες ευρωπαϊκά δρομολόγια, οι ειδικοί λένε πως τα προβλήματα μπορεί να διαρκέσουν τουλάχιστον δύο μέρες, μολονότι δεν μπορεί να γίνει ακριβής πρόβλεψη.

Ας σημειωθεί πως το πυκνό πέπλο ηφαιστειακής στάχτης δεν προκαλεί προβλήματα μόνο στην ορατότητα των αεροσκαφών, αλλά και στους κινητήρες τους, επειδή τα μικροσκοπικά σωματίδια αιθαλομίχλης μπορεί να σταματήσουν τη λειτουργία τους ή να επικαλύψουν εξωτερικά όργανα του αεροσκάφους (όπως τα φώτα προσγείωσης κ.λπ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ