Σάββατο 17 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Με το ζόρι μετανάστες θέλουν τους νέους

Πρόγραμμα κινητικότητας στην εργασία ειδικά για τους νέους ετοιμάζει η ΕΕ στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας 2020

Στο στόχαστρο των πολιτικών της ΕΕ βρίσκονται τα δικαιώματα και οι συνειδήσεις της νεολαίας, αυτή τη φορά με την πρωτοβουλία που φέρει τον προπαγανδιστικό τίτλο «Νεολαία σε Κίνηση». Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την ισπανική προεδρία, μετά την προχτεσινή διάσκεψη για θέματα νεολαίας, το πρόγραμμα, το οποίο παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα προωθεί την εργασιακή κινητικότητα «με επιδίωξη να μειωθεί στο μισό η ανεργία των νέων».

Αυτό το πρόγραμμα που θέλει ούτε λίγο ούτε πολύ να κάνει τους νέους μετανάστες από χώρα σε χώρα εντός της ΕΕ, έρχεται να προσθέσει στο μαρτύριο της εργασιακής περιπλάνησης (ανάμεσα σε δουλειά χωρίς δικαιώματα, ανεργία, επανακατάρτιση, συνεχή αλλαγή επαγγέλματος κλπ.) και τη γεωγραφική περιπλάνηση ανάλογα με το πού, πώς και πόσο χρειάζονται τα μονοπώλια εργάτες. Την ίδια στιγμή προωθεί την καλλιέργεια της συνείδησης του πολίτη της Ευρώπης, η οποία είναι απογυμνωμένη από ταξικά χαρακτηριστικά, με ιδεολογικό στόχο την καλλιέργεια πνεύματος συμμόρφωσης με τα δεδομένα που γεννά η πολιτική της ΕΕ (ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, συρρίκνωση του ελεύθερου χρόνου και των προσωπικών επιλογών συνολικά, ιδιωτικοποιήσεις κλπ.).

Οπως προκύπτει από τα όσα ανακοίνωσε η ισπανική προεδρία, «το πρόγραμμα είναι μια πρωτοβουλία που θα φέρει ένα επιτυχημένο πρόγραμμα όπως το "Εράσμους" στο χώρο της εργασίας, διασφαλίζοντας ότι οι νέοι άνθρωποι θα έχουν εργασιακή εμπειρία σε άλλη χώρα της ΕΕ προκειμένου να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους». Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ καθιστά αυτή τη μετανάστευση και προαπαιτούμενο για το δικαίωμα στη δουλειά. Κουβέντα δε γίνεται βέβαια για το με ποιους όρους θα εργάζονται οι νέοι μετανάστες. Και, μάλιστα, όλο το εγχείρημα προβάλλεται με το παραπλανητικό ιδεολόγημα περί μείωσης της ανεργίας, αποκρύπτοντας ότι αυτή είναι φαινόμενο σύμφυτο με τον καπιταλισμό.

Οσο για το πρόγραμμα «Εράσμους», το οποίο αφορά την κινητικότητα των σπουδαστών, φαίνεται πως βαφτίζουν ως «επιτυχία» αυτό που θέλουν προοπτικά να συμβεί με το «Εράσμους», δηλαδή την περιπλάνηση φοιτητών από χώρα σε χώρα και από ίδρυμα σε ίδρυμα από τα οποία μαζεύουν πιστωτικές μονάδες για να πάρουν ένα πτυχίο που τελικά είναι ισότιμο με εκείνο που δίνει ένα πανεπιστήμιο με δομημένο πρόγραμμα σπουδών...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα «δάκρυα» της ΕΕ για τη μετανάστευση και η αλήθεια για την κινητικότητα (2015-04-26 00:00:00.0)
«Ζύμωση» στη Βουλή με ανακοίνωση της Κομισιόν (2006-07-27 00:00:00.0)
Νέοι και ευρωπαϊκή... αφομοίωση (2005-12-04 00:00:00.0)
Ισπανία: Εκατοντάδες οι αιτήσεις συμμετοχής (2005-06-01 00:00:00.0)
Προπαγάνδα με στόχο τις νεανικές συνειδήσεις (2005-03-10 00:00:00.0)
Η ζωγραφική του Ν. Πουσέν (2001-07-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ