Σάββατο 17 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ακόμα δεν έχουν απομακρυνθεί τα μπάζα με τον αμίαντο

Αρον άρον και χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις προχώρησε η πρυτανεία του ΑΠΘ στην κατεδάφιση των λυόμενων κτιρίων από αμίαντο που υπήρχαν στην πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ, εκθέτοντας σε κίνδυνο φοιτητές, προσωπικό αλλά και τα μικρά παιδιά που φοιτούν στο νηπιαγωγείο του ΑΠΘ, ασθενείς και εργαζόμενους του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Δέκα μέρες μετά την κατεδάφιση δεν έχει γίνει η απομάκρυνση των κατεδαφιζόμενων υλικών με τις επικίνδυνες ίνες αμιάντου. Εξακολουθούν να παραμένουν στο χώρο, πολύ κοντά στο νηπιαγωγείο που λειτουργεί για τα παιδιά του προσωπικού του ΑΠΘ και το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, εκτεθειμένα στη βροχή και τον αέρα, δημιουργώντας κινδύνους για την υγεία.

Τώρα, η πρυτανεία αναζητά να βρει τρόπο για την ασφαλή απομάκρυνσή τους και να εκδώσει τη σχετική άδεια που έπρεπε να προηγηθεί της κατεδάφισης.

Η πρυτανεία προχώρησε εσπευσμένα στην κατεδάφιση των 12 λυόμενων κτιρίων που στέγαζαν τμήματα της Σχολής Καλών Τεχνών, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι καταρχήν «θα προχωρούσε στη διαδικασία της λειτουργικής τους αχρηστίας», και στη συνέχεια «ειδικά συνεργεία θα ξεκινούσαν την απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών και την υπόλοιπη αποξήλωση και διάλυσή τους, για την εξάλειψη των κινδύνων που δημιουργούν».

Αντί αυτών, η κατεδάφιση έγινε χωρίς να τηρηθεί καμία από τις αυστηρές διαδικασίες που νομοθετικά προβλέπονται για την κατεδάφιση κτιρίων από αμίαντο και για την προστασία των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, από το νόμο προβλέπεται ότι πρέπει να βγει ειδική άδεια, να παρίσταται πολιτικός μηχανικός, να έχει γίνει διαβροχή των κατεδαφιζομένων τμημάτων, αφαίρεση των επικίνδυνων υλικών με ειδικά εργαλεία, αποθήκευσή τους σε ειδικούς σάκους, οι εργαζόμενοι πρέπει να φοράνε μάσκες, κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ