Σάββατο 17 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συντηρεί φραστικά το ψευτοδίλημμα ΕΕ ή ΔΝΤ

Δεν έχει να παρουσιάσει καμιά επί της ουσίας διαφωνία με την κυβερνητική στρατηγική και στο θέμα του δανεισμού

Το παιχνίδι του αποπροσανατολισμού για την προσφυγή ή όχι στο ΔΝΤ παίζει η ηγεσία της ΝΔ, ενώ επί της ουσίας συμφωνεί και πλειοδοτεί στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που από κοινού υλοποιούν κυβέρνηση και ΕΕ - ΔΝΤ.

Η αντίθεση της ΝΔ στο ΔΝΤ είναι εικονική και αποπροσανατολιστική και δεν αφορά την ουσία των προτεινόμενων από τον συγκεκριμένο ιμπεριαλιστικό οργανισμό καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, αλλά έχουν να κάνουν με τις γενικότερες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τις συμμαχίες για τη μοιρασιά της λείας.

Αλλωστε η «εναλλακτική λύση» που προτείνει η Ρηγίλλης για να αποφευχθεί η προσφυγή στο ΔΝΤ είναι «να προχωρήσουμε μόνοι μας» τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα, με μόνη διαφορά ίσως τα βραδύτερα χρονοδιαγράμματα. Ταυτόχρονα, ο Α. Σαμαράς προτρέπει την κυβέρνηση να πάρει την πρωτοβουλία και την ευθύνη για την προσφυγή στο μηχανισμό διάσωσης ΕΕ - ΔΝΤ, περιοριζόμενος απλά στην καταγραφή της φραστικής διαφωνίας του.

Ο Α. Σαμαράς υποχρεώθηκε χτες να σηκώσει τους τόνους, ακριβώς για να απαντήσει στην προσπάθεια του πρωθυπουργού να επιρρίψει τις ευθύνες για την προσφυγή στο χρηματοδοτικό μηχανισμό ΕΕ - ΔΝΤ στην κυβερνητική θητεία της ΝΔ και τις επιλογές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). «Ο κ. Παπανδρέου ξεχνάει ότι δική του ιδέα ήταν "το πιστόλι του ΔΝΤ", που "έσκασε" στα χέρια του. Ο κ. Παπανδρέου ξεχνάει ότι τόσο στο ΔΝΤ, όσο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προΐστανται σοσιαλιστές», ήταν το σχόλιο που έκανε απαντώντας στα όσα είπε νωρίτερα στη Βουλή ο Γ. Παπανδρέου.

Παράλληλα επανέλαβε ότι η ΝΔ «ήταν από την αρχή και παραμένει αντίθετη με το ΔΝΤ», αλλά ταυτόχρονα κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δε θα δώσει συνέχεια στην αντίδραση του κόμματός του.

Το βάρος το ρίχνει στην επιτάχυνση των αντιλαϊκών μέτρων και διαρθρωτικών αλλαγών ώστε «να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας», όπως δήλωσε από την πλευρά του ο Π. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επισήμανε πως ο κυριότερος λόγος της αντίθεσης στην εμπλοκή του ΔΝΤ είναι ότι «σίγουρα θα θέσει νέους δυσβάσταχτους όρους που θα έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία».

Περισσότερο σαφής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κ. Μαρκόπουλος, μιλώντας στον «Ρίαλ», τόνισε ότι «το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πιέσουμε την κυβέρνηση να τελειώνει με αυτή την ιστορία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ