Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Παρέμβαση για τα ληστρικά επιτόκια

Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες το ΚΚΕ επαναφέρει στη Βουλή το ζήτημα της τοκογλυφικής - κερδοσκοπικής πολιτικής των τραπεζών κατά της λαϊκής αποταμίευσης, οι οποίες έχουν ρίξει τα επιτόκια καταθέσεων χαμηλότερα από το ύψος του τρέχοντος πληθωρισμού, ενώ τα επιτόκια χορηγήσεων βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη. Το θέμα επανέρχεται με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Αντώνη Σκυλλάκου, η οποία απευθύνεται στους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Η Επίκαιρη Ερώτηση έχει ως εξής: «Αρνητική γίνεται πλέον η απόδοση των τραπεζικών καταθέσεων του λαού, αφού το επιτόκιο για τις καταθέσεις ταμιευτηρίου η Εμπορική Τράπεζα το μειώνει στο 4,5%, ή Εθνική Τράπεζα στο 4,25%, η Αγροτική Τράπεζα στο 4,4%, η Eurobank στο 4,25%, ενώ αναμένονται ανάλογες μειώσεις και από τις υπόλοιπες τράπεζες. Ετσι, σε μια περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός "τρέχει" ήδη στο 4,2%, οι πραγματικές αποδόσεις των καταθέσεων ταμιευτηρίου - αν συνυπολογιστεί και ο φόρος 15% επί των τόκων - κυμαίνονται από 3,6% ως 3,8%, δηλαδή η πραγματική αξία των καταθέσεων μειώνεται κατά 0,4% έως 0,6%. Η όλη εξέλιξη αποκτά χαρακτήρα πραγματικής πρόκλησης, αφού οι τράπεζες αγοράζουν πολύ φθηνά το χρήμα με τα χαμηλότατα επιτόκια καταθέσεων, την ώρα που το πωλούν πανάκριβα κερδίζοντας αστρονομικά ποσά από τα υψηλότατα επιτόκια χορηγήσεων.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να προστατευτούν οι λαϊκοί καταθέτες από την τοκογλυφική κερδοσκοπική δραστηριότητα των τραπεζών, που αποσπούν τεράστια υπερκέρδη από τη λαϊκή αποταμίευση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η Ερώτηση του κομμουνιστή βουλευτή κατατέθηκε στη Βουλή προχτές, το ίδιο απόγευμα η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αποφάσισε και νέα μείωση στα επιτόκια των καταθέσεων ταμιευτηρίου. Τα συγκεκριμένα επιτόκια της Τράπεζας ορίστηκαν στο 4%, γεγονός που σημαίνει ότι μετά από την αφαίρεση του φόρου που είναι 15%, ο πραγματικός τόκος «πέφτει» στο 3,4%, δηλαδή αισθητά κάτω από το ρυθμό ανόδου του επίσημου τιμαρίθμου που ήδη κινείται στο 4%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ