Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ανοίγουν τους ασκούς της λεηλασίας

Από την ερχόμενη Δευτέρα οι αιτήσεις των ιδιωτών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Στον αέρα, κυριολεκτικά, τινάζει η κυβέρνηση τον ενεργειακό σχεδιασμό και επάρκεια της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, αφού, προκειμένου να εξυπηρετήσει στο έπακρο τα όποια ιδιωτικά συμφέροντα ενόψει της απελευθέρωσης της αγοράς, δεν κάνει καμία πρόβλεψη για την ασφάλεια εφοδιασμού και επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας. Χτες, στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης και ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Π. Κάπρος, ανακοινώθηκε ότι ο Κανονισμός Αδειών Παραγωγής και Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας είναι έτοιμος και από την ερχόμενη Δευτέρα, και ως τις 19 Φλεβάρη, ημέρα που τυπικά απελευθερώνεται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι ιδιώτες - επενδυτές θα μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις για να τους χορηγηθεί άδεια.

Ομως στο κανονιστικό πλαίσιο δεν υπάρχει καμία ρύθμιση και πρόβλεψη, για το πού θα κατασκευαστούν μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση πάντα τις ανάγκες που θα υπάρχουν. Η έλλειψη ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού είναι δεδομένο ότι μελλοντικά θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον εφοδιασμό ηλεκτρικής ενέργειας, αφού οι ιδιώτες επενδυτές θα εγκαθιστούν μονάδες μόνο εκεί που θα αποσπούν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Το τι είδους «απελευθέρωση» της αγοράς θα γίνει, και πώς εννοεί η κυβέρνηση την απελευθέρωση, το αποτύπωσε χτες χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΡΑΕ Π. Κάπρος. Είπε, λοιπόν, μετά από σχετική ερώτηση: «Μα δεν πρόκειται να προκηρύξουμε έργα αποκλειστικά γι' αυτά που χρειαζόμαστε. Διότι εδώ έχουμε μία ελεύθερη αγορά. Μπορεί ένας ιδιώτης να είναι πολύ ανταγωνιστικός, τόσο που να φτιάξει σταθμούς που θα κάνει τους υπάρχοντες σταθμούς άλλων να μην είναι πια ανταγωνιστικοί και να μη λειτουργούν (σ.σ. δηλαδή να κλείσουν). Αυτή είναι η έννοια της απελευθέρωσης»!

Δηλαδή, με πιο απλά λόγια, αν σε μία περιοχή καταφέρει να εδραιωθεί ένας ιδιώτης, εξαφανίζοντας την όποια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τότε αυτοδικαίως - σύμφωνα με την κυβέρνηση - θα μπορεί να έχει τον αποκλειστικό έλεγχο της προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, με όποιο καθεστώς επιθυμεί. Πρέπει να αναφερθεί, για συγκριτικούς λόγους, ότι ένας αξιόπιστος ενεργειακός σχεδιασμός, που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις όποιες ανάγκες προκύψουν στο μέλλον, έχει εύρος 10 χρόνων και με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι κάθε χρόνο θα επανεξετάζεται. Αλλωστε, σε δεκαετή βάση ήταν και ο μέχρι τώρα ενεργειακός σχεδιασμός της ΔΕΗ. Ομως, με την ψήφιση του Ν. 2773/99, που αφορά την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το εύρος διάρκειας του ενεργειακού σχεδιασμού μειώθηκε στα 5 χρόνια, ενώ τώρα προκύπτει ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ