Τετάρτη 21 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αμπάς: Δε θα επιτρέψουμε να γίνουν απελάσεις

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

«Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει κανένα δικαίωμα να απελάσει τον οποιονδήποτε Παλαιστίνιο εισέρχεται ή διαμένει στη Δ. Οχθη» διεμήνυσε, χθες, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Ο Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε «απαράδεκτη πρόκληση» τη στρατιωτική οδηγία που τέθηκε σε εφαρμογή, από την περασμένη βδομάδα, και προβλέπει ότι όποιος εντοπίζεται, στη Δ. Οχθη, χωρίς «τα απαραίτητα ισραηλινά έγγραφα, θα θεωρείται παράνομος και θα απελαύνεται».

Υπογράμμισε ότι η Π. Αρχή έχει μητρώο των Παλαιστινίων που κατοικούν στη Δ. Οχθη, ασχέτως του τι έγγραφα ταυτότητας ή ταξιδιωτικά έγγραφα κατέχουν (από τη Δ. Οχθη ή από γειτονικές αραβικές χώρες) και δε θα επιτρέψει καμία απέλαση. Τέλος, ο Αμπάς προανήγγειλε ότι θα φέρει το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο ισραηλινός στρατός, από την άλλη, διαβεβαίωνε ότι θα σεβαστεί το σχετικό μητρώο και ότι δεν προετοιμάζει μαζικές απελάσεις. Εντούτοις, ανθρωπιστικές οργανώσεις, κυρίως ισραηλινές, αναφέρουν, στην προσφυγή που έκαναν ήδη για το θέμα τόσο στο υπουργείο Αμυνας όσο και στην ισραηλινή δικαιοσύνη, ότι η διατύπωση της στρατιωτικής οδηγίας σχετικά με το ποια είναι «τα απαραίτητα έγγραφα» είναι τόσο ευρεία που μπορεί να συμπεριλάβει τον οποιονδήποτε.

Στο μεταξύ, νέες δηλώσεις έκανε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών. Ο Αβιγκντόρ Λίμπερμαν τόνισε ότι «η επιβολή μιας λύσης στο Παλαιστινιακό, χωρίς να προηγηθεί η ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, θα προκαλέσει ανεξέλεγκτο ξέσπασμα βίας». Αν και ο Λίμπερμαν δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες, είναι προφανές ότι η αναφορά του απευθυνόταν στην Ουάσιγκτον, που πιέζει έντονα για κάποιου είδους «πρόοδο» έστω και για τις εντυπώσεις.

Μαζική καταστροφή εθιστικών παυσιπόνων

Περίπου δύο εκατομμύρια παυσίπονα «Tramadol» αποτέφρωσαν, χθες, οι αρχές στη Λωρίδα της Γάζας, αφού τα κατέσχεσαν από σπίτια και αγορές. Οπως υπογράμμιζε ο υπουργός Υγείας της «Χαμάς», Μπασίμ Ναΐμ, το συγκεκριμένο ισχυρότατο παυσίπονο χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή, αλλά τα τελευταία χρόνια η χρήση του έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, καθώς τα άμεσα αποτελέσματά του συγκρίνονται με τη χρήση μορφίνης και ηρωίνης.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, καθώς και οι ντόπιοι γιατροί έχουν επανειλημμένως επισημάνει ότι η χρήση τέτοιου είδους παρασκευασμάτων έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού δηλώνει ότι δεν μπορεί με άλλο τρόπο να αντιμετωπίσει τη δραματική καθημερινότητα εξαιτίας του φονικού αποκλεισμού, καθώς και τα τραύματα (σωματικά και ψυχολογικά) που έχουν αφήσει οι ισραηλινές επιδρομές και εισβολές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ