Τετάρτη 21 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συζήτηση περί «συνταγματικής μεταρρύθμισης»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ξεκίνησε χτες στο τουρκικό Κοινοβούλιο η συζήτηση για τη λεγόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία υποτίθεται ότι θα φέρει την Τουρκία πιο κοντά στο «ευρωπαϊκό κεκτημένο», προωθώντας τον «εκδημοκρατισμό της χώρας», και θα διευκολύνει την ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για προτάσεις και ρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν την ικανοποίηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Γνώμονας των μεταρρυθμίσεων είναι ο περιορισμός της επιρροής του στρατού και η διάνοιξη δρόμου στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που στην παρούσα φάση είναι ο «αγαπημένος» των ιμπεριαλιστικών κέντρων, να ενισχύσει τον έλεγχό της στο κράτος.

Στην ίδια και χειρότερη θέση αναμένεται να παραμείνει ο λαός της Τουρκίας, με την ανεργία στη χώρα να ξεπερνά το 25% σε ρεαλιστικά νούμερα, ενώ οι πολιτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα εξακολουθούν να παραμένουν στη σφαίρα του απραγματοποίητου.

Την ίδια στιγμή σφοδρές επικρίσεις δέχεται από τους αντιπάλους του ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ντενίζ Μπαϊκάλ, σχετικά με τη συμμετοχή του στις τελετές της «Ευλογημένης Εβδομάδας της Γέννησης», που τιμούν τον προφήτη Μωάμεθ, δεδομένου ότι το 2006 το Γενικό Επιτελείο, που υποτίθεται ότι στηρίζει τις «κοσμικές» πολιτικές δυνάμεις, τις χαρακτήριζε «σοβαρή απειλή κατά του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους», με τους κεμαλιστές να τον κατηγορούν ότι πρόδωσε τις αρχές του για να αυξήσει την πολιτική του επιρροή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ