Τετάρτη 21 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Εμπρηστική παρέμβαση της Ουάσιγκτον

Στο πλευρό της Δαμασκού η κυβέρνηση Χαρίρι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Τις «έντονες ανησυχίες» της αμερικανικής ηγεσίας για «τις στρατιωτικές συμφωνίες που κλείνει η Συρία», εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον ανώτατο διπλωματικό Σύρο εκπρόσωπο στις ΗΠΑ. Ο Ζουχάιρ Τζαμπούρ κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου άκουσε τον Αμερικανό διπλωμάτη Γκόρντον Ντούγκιντ να χαρακτηρίζει «προκλητική συμπεριφορά» τη χορήγηση όπλων στη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ» του Λιβάνου, τονίζοντας ότι «τέτοιου είδους κινήσεις λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή».

Αυτά αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που, όμως, έσπευσε να συμπληρώσει ότι η Ουάσινγκτον δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες περί χορήγησης πυραύλων Scud στη «Χεζμπολάχ» από τη Δαμασκό. Τη συγκεκριμένη κατηγορία έχουν, τις τελευταίες μέρες, εκτοξεύσει επανειλημμένως Ισραηλινοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου, Σιμόν Πέρες.

Η συριακή ηγεσία διέψευσε κατηγορηματικά ότι έδωσε στη «Χεζμπολάχ» τέτοιου είδους πυραύλους, υπογραμμίζοντας ότι οι ισραηλινοί ισχυρισμοί «προλειαίνουν το έδαφος για επιθετικότητα». Χτες, η εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών Μπούσχρα Καναφανί εξέφρασε έκπληξη για το γεγονός ότι «υιοθετούνται από τις ΗΠΑ και υποσκάπτεται, με τον τρόπο αυτό, η προσπάθεια γεφύρωσης των διαφωνιών μεταξύ Συρίας - ΗΠΑ και βελτίωσης των διμερών σχέσεων».

Στο ζήτημα αναφέρθηκε, χτες, και ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σάαντ Χαρίρι, του οποίου το κόμμα είναι φίλα προσκείμενο στις ΗΠΑ. Ο Χαρίρι, που ηγείται κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη «Χεζμπολάχ», διέψευσε ότι έχουν εισέλθει στη χώρα πύραυλοι Scud, υπογραμμίζοντας ότι λόγω μεγέθους θα ήταν «απίθανο να μη γίνουν αντιληπτοί από το λιβανικό στρατό». Επίσης, εκτίμησε,συμφωνώντας ουσιαστικά με τη συριακή ηγεσία κάτι που αποδεικνύει τη θετική στροφή στις σχέσεις των δύο χωρών,ότι η ισραηλινή ηγεσία προκαλεί θόρυβο, όπως ακριβώς έγινε, «με τις φήμες περί ύπαρξης όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. Σήμερα, στη θέση του Ιράκ, είναι ο Λίβανος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ