Τετάρτη 21 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
49η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΟΦΟΡΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ
Χιρόν: Ορόσημο στην πάλη του κουβανικού λαού

Εκδήλωση χτες στην πρεσβεία της Κούβας στην Αθήνα

Ο πρέσβης της Κούβας στη χτεσινή ζεστή εκδήλωση
Ο πρέσβης της Κούβας στη χτεσινή ζεστή εκδήλωση
Με μια ζεστή και μεστή νοημάτων εκδήλωση, Κουβανοί και Ελληνες αγωνιστές τίμησαν χτες βράδυ, στην πρεσβεία της Κούβας, τα 49 χρόνια από τη νίκη των επαναστατικών λαϊκών δυνάμεων στον Κόλπο των Χοίρων, όταν οι μισθοφόροι των ΗΠΑ αποβιβάστηκαν στις 17 Απρίλη του 1961, στο Νησί της Επανάστασης.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο πρέσβης της Κούβας, Ερμες Ερέρα Ερνάντες, σημείωσε ότι μέσα σε 72 ώρες ο κουβανικός στρατός συνέτριψε ένα στρατό μισθοφόρων που είχε κάθε είδους υποστήριξη και εξοπλισμό από τις ΗΠΑ και έτσι γράφτηκε η πρώτη σελίδα ήττας του ιμπεριαλισμού στην αμερικανική ήπειρο. Σημείωσε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αισθάνεται ακόμη βαριά την ήττα αυτή, όπως και ο κουβανικός λαός αισθάνεται μεγάλη περηφάνια και υπογράμμισε ότι «σήμερα - όπως και τότε - από μεγάλα ΜΜΕ των ΗΠΑ και της ΕΕ διεξάγεται εκστρατεία παραπληροφόρησης σε βάρος της Κούβας και της Επανάστασης με ειδήσεις παραποιημένες ή και εντελώς αβάσιμες και με στόχο την ανατροπή του σοσιαλισμού». Τέλος, αναφέρθηκε στους πέντε ηρωικούς αγωνιστές πατριώτες Κουβανούς που έντεκα χρόνια τώρα κρατούνται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, επειδή παρεισέφρησαν και ξεσκέπασαν στις ΗΠΑ δίκτυα αντεπαναστατών που ήθελαν να οργανώσουν σαμποτάζ στην Κούβα.

Ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Χιρόν», από το όνομα της ακτής στον Κόλπο των Χοίρων όπου συνετρίβησαν οι τελευταίες δυνάμεις των μισθοφόρων. Στην ταινία με κινηματογραφικά πλάνα της εποχής εκείνης περιγράφηκαν ανάγλυφα η απόβαση, η αντίσταση, η μεγαλειώδης νίκη των επαναστατικών δυνάμεων.

«Ζήτω η Επανάσταση, ζήτω ο Φιντέλ, ζήτω ο Ραούλ, σοσιαλισμός ή θάνατος», αναφώνησαν στα ισπανικά στο τέλος οι παρευρισκόμενοι. Στις συζητήσεις που έγιναν κατόπιν υπογραμμίστηκε η σημασία του γεγονότος ότι εκείνες τις μέρες των μαχών ανακηρύχθηκε στις 16 Απρίλη του 1961 ο σοσιαλιστικός χαρακτήρας της επανάστασης, όπως και η σπουδαιότητα της ίδιας της νίκης επί του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στο «γήπεδό» του.

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων που εκφράζουν τη σταθερή αλληλεγγύη τους στη σοσιαλιστική Κούβα. Από τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης ο γγ του Κώστας Tουμασάτος, από την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ο πρόεδρος του ΔΣ Χρήστος Τσιντζιλώνης, από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης η γγ Ευγενία Παπαμακαρίου, ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος και άλλοι αγωνιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ