Τετάρτη 21 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΠΕΡΓΙΑ 21 και 22 ΑΠΡΙΛΗ
«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ»
Καραμπινάτος κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός

Την ώρα που τα αστικά ΜΜΕ βομβαρδίζουν καθημερινά τις εργατικές οικογένειες για την «ανάγκη» να προχωρήσουν τα αντεργατικά μέτρα της ΕΕ και των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, σπέρνουν το φόβο αξιοποιώντας τα «άδεια ταμεία», «εξαφανίζουν» τη σημερινή και αυριανή απεργία και επιβάλλουν «σιωπή» για τη δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, οι εξαγορασμένες και ανυπόληπτες ηγεσίες των δήθεν δημοσιογραφικών σωματείων ξεπερνούν και την ίδια την εργοδοσία στη στήριξη των συμφερόντων της. Διπλός ο ρόλος αυτών των ηγεσιών: Να στηρίζουν το σύστημα αυτής της ...ενημέρωσης, αλλά και την «πρέσα» των αφεντικών, κάτω από την οποία στενάζει η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων στα αστικά ΜΜΕ.

Ετσι, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ απέρριψαν την πρόταση της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» για 48ωρη απεργία για σήμερα και αύριο και μάλιστα με επιχειρήματα απαξιωτικά για το λαό, αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. «Είμαστε σε διαβούλευση με την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό» και «σε αυτήν τη φάση δεν έχουμε αιτήματα προς τους εργοδότες», είπαν ξεδιάντροπα οι προσκείμενες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παρατάξεις «Δημοσιογράφοι» και «Ενότητα». Και έκαναν λόγο για μια 24ωρη, αλλά «σε άλλη μέρα, εκτός από 21 και 22 Απριλίου» και «με αιτήματα κλαδικά και όχι τα γενικά της κοινωνίας και των άλλων», όπως είπε ο πρόεδρος Π. Σόμπολος. «Πάγια θέση της παράταξής μας είναι να απεργούμε άλλη μέρα από αυτή των άλλων συνδικάτων», είπε ο εκπρόσωπος της προσκείμενης στο ΠΑΣΟΚ «Ενότητας» Δ. Κουμπιάς, που στήριξε και αυτός την ανάγκη «κλαδικών αιτημάτων».

Στο ίδιο ουσιαστικά μήκος κύματος με τους παραπάνω, η «Συσπείρωση» φόρεσε το δήθεν αγωνιστικό προσωπείο και πιστή στον αντι-ΠΑΜΕ ρόλο της, αντιπρότεινε 24ωρη την Πέμπτη και συμμετοχή στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ. Πρόσθεσε όμως και την πρόταση - εισήγηση προς την Ομοσπονδία (ΠΟΕΣΥ) για «κλαδική απεργία», αλλά 48ωρη. Με δεδομένη την απόφαση κατά της απεργίας, ο εκπρόσωπος της ΚΕΔ, της δεύτερης προσκείμενης στο ΠΑΣΟΚ παράταξης, Δ. Τσαλαπάτης, απέφυγε να ταυτιστεί στην ψηφοφορία με «Δημοσιογράφους» και «Ενότητα», προτείνοντας γενικά «απεργία σε όλα τα Μέσα, αλλά Σαββατοκύριακο».

Ετσι απορρίφθηκε η πρόταση για συμμετοχή στη σημερινή και αυριανή απεργία και η δήθεν «αντίδραση του κλάδου» παραπέμφθηκε σε μια «εισήγηση προς την ΠΟΕΣΥ και το Διασωματειακό για 48ωρη κλαδική την ερχόμενη εβδομάδα». Ομως, την ίδια ώρα, η προσκείμενη σε ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΟΕΣΥ (η οποία μόλις την προηγούμενη ημέρα είχε πει όχι στην 48ωρη απεργία), ανακοίνωνε ότι συγκαλεί για την ερχόμενη Πέμπτη σύσκεψη με τα προεδρεία των Ενώσεων - μελών της, σπεύδοντας όμως να περιορίσει τη συζήτηση «στην ατζέντα που έθεσε το υπουργείο Εργασίας» και αφορά μόνο τα δημοσιογραφικά ταμεία. Για να αποκαλυφθεί έτσι και αυτός ο εμπαιγμός.

Αντίστοιχες αποφάσεις πήραν χτες οι προσκείμενες σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πλειοψηφίες στα ΔΣ της Ενωσης Συντακτών Περιοδικού Τύπου («απεργούμε την Πέμπτη, αλλά αν απεργήσουν όλοι οι άλλοι»!), της Ενωσης Προσωπικού Εφημερίδων και Σταθμών και της Ενωσης Τεχνικών Ραδιοφωνίας, αλλά και της Ενωσης Τεχνικών Τύπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ