Τετάρτη 21 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ξοφλημένα αναμασήματα περί «διαφάνειας»

Την αξιοποίηση συμπτωμάτων σύμφυτων με το καπιταλιστικό σύστημα, όπως είναι η διαφθορά και η αδιαφάνεια, στην επιχείρηση αναστύλωσής του, επιχείρησε κατά την προχτεσινοβραδινή του ομιλία σε συνέδριο που έγινε στην Αθήνα για τη «διαφάνεια», ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου. Εμφανίστηκε μάλιστα σαν αμέτοχος παρατηρητής των όσων επί τόσα χρόνια συνέβαιναν στην Ελλάδα, παρότι ο ίδιος ήταν βασικός υπουργός όλων σχεδόν των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Στην προσπάθειά του να απενοχοποιήσει το καπιταλιστικό σύστημα, που από τη φύση του γεννάει κρίσεις, τις οποίες αξιοποιεί για τη διαιώνισή του και είναι σύμφυτο με τη διαφθορά, απέδωσε τα αίτια της κρίσης στα ίδια τα συμπτώματά της. «Κλήθηκα, είπε, να αντιμετωπίσω μια οξύτατη και πολύπλευρη κρίση. Κρίση, στο άμεσο σύμπτωμά της οικονομική, αλλά που τα αίτιά της είναι πολύ βαθύτερα και χάνονται στην ιστορία των λαθών, των συμβιβασμών και των παραλείψεων εκ μέρους της πολιτείας».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «η κρίση πηγάζει πρωτίστως από την αδιαφάνεια της εξουσίας, του κράτους, του δημόσιου βίου της χώρας, από την πελατειακή αντίληψη που διάβρωσε τα πάντα και, βεβαίως, από την ίδια τη διαφθορά». Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο ανέφερε: «Ενα κορυφαίο σύμπτωμα είναι ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας μας αποτέλεσε και αυτό αντικείμενο απόκρυψης και αδιαφανών χειρισμών».

Δεν παρέλειψε να χρεώσει ευθύνες στις «συντεχνίες» και στα «προνόμια» που συντηρούσαν οι κυβερνήσεις. «Οσο, είπε, πιο στενές σχέσεις και εξαρτήσεις είχε κάποια συντεχνία ή κάποια συμφέροντα με τις κυβερνήσεις, τόσο περισσότερα ήταν και τα προνόμια, τόσες περισσότερες και οι εξαιρέσεις». Μάλιστα, αναπαράγοντας εκτιμήσεις ιμπεριαλιστικών κέντρων απέδωσε την κρίση στην κατάσταση του δημόσιου τομέα: «Διαβάζω από σχετικό άρθρο: "Εάν ο δημόσιος τομέας της Ελλάδας ήταν τόσο καθαρός και διαφανής, όσο εκείνος της Σουηδίας ή της Ολλανδίας, η χώρα θα εμφάνιζε δημοσιονομικά πλεονάσματα κατά την τελευταία δεκαετία, αποφεύγοντας τη σημερινή κρίση"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ