Τετάρτη 21 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΔΗΓΙΑ ΜΠΟΛΚΕΣΤΑΪΝ
«Ταφόπετρα» για τις εργατικές κατακτήσεις

Αρχισε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου

Με τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ «πέρασε» χτες, επί της αρχής, από τη Βουλή, η περίφημη Οδηγία Μπολκεστάϊν για τη λεγόμενη απελευθέρωση των υπηρεσιών, την οποία καταψήφισε το ΚΚΕ, με την ειδική αγορήτριά του, Διαμάντω Μανωλάκου, να κάνει λόγο για νομοσχέδιο «ταφόπετρα» για τις εργατικές κατακτήσεις.

Για «αντιδραστική ευρω-οδηγία», μίλησε χαρακτηριστικά η Διαμάντω Μανωλάκου, θυμίζοντας ότι «πυροδότησε αντιδράσεις εργαζομένων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και αυτό γιατί αποτελεί «ταφόπετρα βασικών εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων». Με την Οδηγία, σημείωσε, «οι επιχειρήσεις αποσπούν εργαζόμενους χωρίς φραγμούς και χωρίς τις προϋποθέσεις των κρατών - μελών».

Η βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε πως «δεν είναι τυχαίο ότι έρχεται σήμερα στη Βουλή και μάλιστα με το περιτύλιγμα ότι θα ...βοηθήσει τους εργαζόμενους». Συνέχισε, λέγοντας πως σήμερα εφαρμόζονται σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και «αυτά συνολικά τα πρεσβεύει και τα προωθεί η Οδηγία», αφού «είναι στόχος του κεφαλαίου να μειώσει την τιμή της εργατικής δύναμης».

Η Δ. Μανωλάκου επισήμανε πως η Οδηγία «εξασφαλίζει νέα κέρδη σε τομείς που ήταν δημόσιοι και σε μερικές περιπτώσεις καθοριζόταν ο δημόσιος χαρακτήρας τους σε εθνικά συντάγματα» και οι ρυθμίσεις της «μετατρέπουν σε εμπόρευμα βασικές λαϊκές ανάγκες». Επιπρόσθετα, η βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι με την Οδηγία υπηρετείται η «ενίσχυση της μονοπώλησης των αγορών υπηρεσιών με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα, στην ασφάλεια και το κόστος σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων», ενώ «το όφελος είναι για τις μεγάλες επιχειρήσεις, γιατί αυτές θα μπορέσουν να εκμεταλλευθούν» τις ρυθμίσεις της Οδηγίας. Επιπρόσθετα, τόνισε ότι υπονομεύονται οι συλλογικές συμβάσεις, αφού η Οδηγία «ασκεί πίεση στην εργατική τάξη κάθε κράτους - μέλους για την προς τα κάτω εξίσωση των δικαιωμάτων».

Καταλήγοντας, η Δ. Μανωλάκου είπε ότι «καταψηφίσαμε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και καταψηφίζουμε και τα παρεπόμενά της. Οχι όπως οι οπορτουνιστές, που καταδικάζουν την Οδηγία Μπολκεστάιν, αλλά ψήφισαν το Μάαστριχτ».

Περιγράφοντας την Οδηγία ο Ε. Στρατάκης, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ήταν σαφής, λέγοντας πως με τις ρυθμίσεις «θα επωφεληθούν οι επιχειρήσεις λόγω της μείωσης του διοικητικού κόστους», «θα δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα ευνοεί την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Υποστήριξε, επίσης, ότι «θα επωφεληθούν οι καταναλωτές λόγω της μείωσης των τιμών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες», ενώ θα υπάρξει «αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης».

Ενθερμος υποστηρικτής της Οδηγίας δήλωσε εκ μέρους της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας την άμεση υλοποίησή της . Οπως τόνισε, η Οδηγία «αποσκοπεί στη διευκόλυνση της άσκησης θεμελιωδών κοινοτικών ελευθεριών». Σημείωσε ότι «η απελευθέρωση υγιών δυνάμεων της ελληνικής επιχειρηματικότητας πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα». Παρατηρήσεις σε επί μέρους άρθρα για την «προστασία των ελληνικών συμφερόντων» έκανε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Η. Πολλατίδης. Το νομοσχέδιο καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον βουλευτή του Δ. Παπαδημούλη να σημειώνει πως το ΠΑΣΟΚ έφερε ένα νομοσχέδιο χωρίς να κάνει αλλαγές σε σχέση με αυτό που είχε συντάξει η ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ