Τετάρτη 21 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2010
Αγρια φοροεπιδρομή και σφαγιασμός δαπανών

Η άγρια φοροεπιδρομή και η εξίσου άγρια περικοπή κοινωνικών δαπανών, είχαν σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το α' τρίμηνο του 2010, αν και από την ανάλυση των επιμέρους στοιχείων προκύπτουν σκιές και ερωτηματικά στο κατά πόσο η λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος θα οδηγήσει στα επιθυμητά για την κυβέρνηση αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το δημοσιονομικό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το α' τρίμηνο του 2010, μειώθηκε στα 4,327 δισ. ευρώ ή κατά 39,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 9,7% - έναντι στόχου 11,7% - και αυτό χάρη στα άγρια μέτρα που επιβλήθηκαν στις 3 Μάρτη (αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, ειδικών φόρων) και όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων για τη χρήση του 2008. Οι επιστροφές φόρων εμφανίζονται μειωμένες κατά 342 εκατ. ευρώ, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τις εισπράξεις από ΦΠΑ, οι οποίες, παρά την αύξηση των συντελεστών, εμφανίζονται μειωμένες.

Στο σκέλος των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού, οι δαπάνες εμφανίζουν μείωση κατά 3%, κυρίως λόγω του σφαγιασμού των πρωτογενών δαπανών (μισθοί, συντάξεις, επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, φορείς περίθαλψης κλπ.), οι οποίες μειώθηκαν κατά 6,2%, έναντι στόχου για μείωση κατά 2,8%! Αντίθετα, οι δαπάνες για τόκους εκτινάχθηκαν, σημειώνοντας αύξηση κατά 14,5%, για την αποπληρωμή χρέους του 2009, ενώ για το 2010 τα ποσά αυτά θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, λόγω της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού του κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ