Τετάρτη 21 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με ψευτοδιλήμματα εκβιάζει τους εργαζόμενους

Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις αναζητείται το περιτύλιγμα για τα νέα μέτρα και οριστικοποιείται το περιεχόμενό τους

Το σύνθημα που πρόβαλλε προεκλογικά το ΚΚΕ διατηρεί στο ακέραιο τη σημασία και την επικαιρότητά του
Το σύνθημα που πρόβαλλε προεκλογικά το ΚΚΕ διατηρεί στο ακέραιο τη σημασία και την επικαιρότητά του
Να αποπροσανατολίσει το λαό για το ρόλο του «μηχανισμού δανειοδότησης» ΕΕ - ΔΝΤ και τον τρόπο που θα αξιοποιηθεί για την επιτάχυνση των προαποφασισμένων αντιδραστικών μέτρων και πολιτικών επιχειρεί η κυβέρνηση.

Στο φόντο των «διαβουλεύσεων» που ξεκινούν με τα κλιμάκια των ΕΕ, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπουργοί επιχείρησαν χτες να εμφανίσουν την κυβέρνηση σαν «θεματοφύλακα» (!) των λαϊκών συμφερόντων, ενώ ταυτόχρονα επιδίωξαν να στρέψουν το ενδιαφέρον του λαού στο ποιος έχει το «πάνω χέρι» (Ευρωπαίοι ή ΔΝΤ) στο μηχανισμό δανειοδότησης.

Πίσω από την όλη εκστρατεία συσκότισης η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει ότι το νέο πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων που ετοιμάζεται να προωθήσει περιλαμβάνει ανατροπές συμφωνημένες στο πλαίσιο της ΕΕ, υπαγορευμένες από τη στρατηγική της, τις οποίες βέβαια συνυπογράφει και το ΔΝΤ, όπως πολλάκις έχουν δηλώσει στελέχη του για τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα.

Χτες το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπουργών υπό τον πρωθυπουργό, προκειμένου να καταρτιστεί ο «επικοινωνιακός σχεδιασμός» της κυβέρνησης σε σχέση με την προσφυγή στο μηχανισμό. Αυτό που σήμερα αναζητά η κυβέρνηση, είναι το μέσο και ο τρόπος με τους οποίους θα «σερβίρει» στους εργαζόμενους και στα άλλα λαϊκά στρώματα την άνευ προηγουμένου επίθεση που ετοιμάζει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι αφ' ενός να χειραγωγήσει τις λαϊκές αντιδράσεις - που πλέον θεωρούνται δεδομένες στους κυβερνητικούς κόλπους - και αφ' ετέρου να σπείρει την αυταπάτη ότι θα θέσει «κόκκινες γραμμές» στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Αναζητούν το «περιτύλιγμα»

Σ' αυτή την κατεύθυνση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, υποστήριξε χτες ότι «την κοινωνική συνοχή δεν την διαπραγματευόμαστε». Βέβαια, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, σε πλήρη σύμπνοια με την ΕΕ, ξεκαθαρίζει ότι θα φέρει πιο σκληρά μέτρα το 2011 και το 2012, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα μέσα στο 2010.

«Η μόνη κόκκινη γραμμή είναι το δημόσιο συμφέρον της χώρας», ισχυρίστηκε ο Γ. Πεταλωτής και υποστήριξε ότι «αυτό ακριβώς προασπίζει η κυβέρνηση με τους όρους που θα συζητήσει και με την προετοιμασία που κάνει» για την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης.

Συνεχίζοντας το αποπροσανατολιστικό κρεσέντο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι «δεν θα κληθούμε να πάρουμε μέτρα από εδώ και πέρα, εάν ενεργοποιήσουμε το μηχανισμό», αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι για το «2011 και το 2012 θα εξειδικευτούν περαιτέρω αποφάσεις όταν χρειαστεί», γιατί, όπως σημείωσε, το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι τριετές.

Παράλληλα, ο Γ. Πεταλωτής σε μια προσπάθεια να θολώσει το νερά για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς αλλά και για το ρόλο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών στο μηχανισμό δανειοδότησης, υποστήριξε ότι πρόκειται κυρίως για έναν «ευρωπαϊκό μηχανισμό» και πρόσθεσε ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ» δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης αλλά «των ευρωπαϊκών χωρών, με συντηρητικές κυβερνήσεις». Με στόχο να ρίξει στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού, ανέφερε ότι «η επιλογή και η πρόθεση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ήταν ένας καθαρά ευρωπαϊκός μηχανισμός».

Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε ότι «εάν δεν υπήρχε αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο πρωθυπουργός θα είχαμε χρεοκοπήσει ή θα είχαμε πάει στο ΔΝΤ αμιγώς, πολύ πριν απ' ό,τι συζητάμε σήμερα» (!)

Εργασιακές ανατροπές και συγχωνεύσεις

Χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ με θέμα το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό αλλά και τις εργασιακές σχέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Α. Λοβέρδος, ενημέρωσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τις αντιδραστικές ανατροπές που προετοιμάζει, για τις οποίες υπήρξε εκ μέρους τους πλήρης αποδοχή.

Την απόφαση να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν περισσότερες από 50 υπηρεσίες του δημοσίου πήρε χτες η κυβέρνηση σε σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων υπουργών, υπό τον αντιπρόεδρο, Θ. Πάγκαλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος θα δοθεί και στα κλιμάκιο των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα καταργηθούν Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης που υπάγονται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης, αποφασίστηκε η συγχώνευση προνοιακών ιδρυμάτων και νοσοκομείων του ΕΣΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ