Τετάρτη 21 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΠΕΡΓΙΑ 21 και 22 ΑΠΡΙΛΗ
Απόφαση των ναυτεργατών: δε λύνει κάβος από το λιμάνι

Με την σφραγίδα εφοπλιστών και κυβέρνησης η απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε παράνομη την απεργία

«Οταν οι ναυτεργάτες απεργούν τα καράβια δεν φεύγουν»! Με αυτό το σύνθημα - γροθιά, σήμερα οι ναυτεργάτες κατεβαίνουν στους καταπέλτες και διατρανώνουν την απόφασή τους ότι δεν πρόκειται να λύσει κάβος από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης! Διαμηνύουν ότι με όπλο την αλληλεγγύη των εργαζομένων της στεριάς και με παρακαταθήκη τους μεγαλειώδεις αγώνες που έχουν δώσει μέχρι σήμερα, είναι αποφασισμένοι να υπερασπίσουν πάση θυσία το δικαίωμά τους στην απεργία το οποίο χτες, το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά με την σφραγίδα εφοπλιστών και κυβέρνησης και μέσα σε ένα πρωτοφανές «όργιο» παρατυπιών και μεθοδευμένων διαδικασιών, το έθεσε «εκτός νόμου»!

Το μονομελές Πρωτοδικείο, με πρόεδρο την δικαστή Χοντρού, δίκασε και καταδίκασε το δικαίωμα των ναυτεργατών στην απεργία, με συμμετοχή στη διαδικασία απεργοσπαστικού μηχανισμού: οι δικηγόροι του Πειραιά απέχουν από τα καθήκοντά τους από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και αύριο 22 του μήνα και οι εφοπλιστές χρησιμοποίησαν δικηγόρους από την Αθήνα. Με διαδικασίες που αποκαλύπτουν ότι η αστική δικαιοσύνη είναι ταξική υπέρ του κεφαλαίου και με μάρτυρα έναν ναυτικό πράκτορα, έκανε δεκτή την αίτηση - αγωγή που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και διέταξε την απαγόρευση της 48ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ στα καράβια στο λιμάνι του Πειραιά η οποία ξεκινάει από απόψε τα μεσάνυχτα!

Η επιχείρηση τρομοκρατίας απέναντι στη ναυτεργατική απεργία άρχισε να εκτυλίσσεται από προχτές το πρωί, όταν ο ΣΕΕΝ ο οποίος εκπροσωπεί μεσογειακά επιβατηγά και κρουαζιερόπλοια, «καθαρίζοντας» συνολικά για την τάξη του, κατέθεσε αίτηση - αγωγή στο δικαστήριο, αξιώνοντας να χαρακτηριστεί η 48ωρη απεργία στα μηχανοστάσια των ακτοπλοϊκών πλοίων, στο λιμάνι του Πειραιά, παράνομη και καταχρηστική.

Η προσφυγή εκδικάστηκε χτες και από την αρχή έγινε καθαρό ότι η διαδικασία θα προχωρούσε σε βάρος των ναυτεργατών, ενώ η στάση του δικαστηρίου μαρτυρούσε ότι η Δικαιοσύνη ως μια από τις εξουσίες του αστικού συστήματος είναι με την κυρίαρχη τάξη, στη δοσμένη περίπτωση με τους εφοπλιστές. Με την έναρξη της δίκης, η πρόεδρος του δικαστηρίου απέρριψε το αίτημα των προέδρων των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Σ. Τσιμπόγλου και Γ. Μανουσογιαννάκη να αναβληθεί η δίκη, καθώς οι δικηγόροι τους δήλωσαν αποχή, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να γίνει δίκη με την μεταφορά απεργοσπαστικού μηχανισμού από την Αθήνα. Στη συνέχεια απορρίφθηκε το δεύτερο αίτημα των σωματείων, η δίκη να γίνει από το αρμόδιο δικαστήριο, αυτό των ασφαλιστικών μέτρων. Τέλος απορρίφθηκε και η ένστασή τους ότι η αίτηση του ΣΕΕΝ ήταν χωρίς αντίκρισμα, αφού η απεργία αφορά τα ακτοπλοϊκά πλοία και όχι τα κρουζιερόπλοια που εκπροσωπεί η συγκεκριμένη εφοπλιστική Ενωση.

Τα σωματεία καταδικάστηκαν χωρίς να έχουν συνήγορο και ενώ είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα του δικαστηρίου, καταγγέλλοντας τις πρωτοφανείς αυτές διαδικασίες. Η απεργία απαγορεύτηκε με μοναδικό στοιχείο την μαρτυρία ενός «καλοθελητή» ναυτιλιακού πράκτορα! Μάλιστα η απόφαση προβλέπει ότι σε «περίπτωση μη συμμόρφωσης με το διατακτικό της απόφασης», οι συνδικαλιστές των προεδρείων των ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ να τιμωρηθούν με πρόστιμο 1.000 ευρώ ο καθένας και φυλάκιση 6 μηνών!

Ωστόσο, αυτό που κυριάρχησε στην ουσία χτες, στην δίκη υπέρ των εφοπλιστών, ήταν το πλήθος ναυτεργατών και εργαζομένων από άλλους κλάδους που κατέκλυσαν τα δικαστήρια, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Αυτή η μαζική παρουσία ήταν και η πρώτη δυναμική απάντηση, στο μέτωπο εφοπλιστών και κυβερνητικών μηχανισμών.

«Προς όλους τους ναυτεργάτες ΕΠΕΙΓΟΝ»

«Ολοι οι ναυτεργάτες στο λιμάνι του Πειραιά να υπερασπίσουμε το απεργιακό δικαίωμα, να αντιπαλέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική που καταργεί τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα»! Είναι το ανοιχτό κάλεσμα ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, προς όλους τους ναυτεργάτες εν ενεργεία και συνταξιούχους, όλων των ειδικοτήτων. Ξεκαθαρίζουν ότι η 48ωρη απεργία «θα πραγματοποιηθεί ακόμα πιο δυναμικά, μαζικά». «Ενημερώνουμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, ότι τώρα, μαζί με την υπεράσπιση των εργασιακών, ασφαλιστικών, μισθολογικών δικαιωμάτων, παλεύουμε και για την υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος. Οι ναυτεργάτες έχουν πλούσια πείρα. Με τον αγώνα τους ακύρωσαν ακόμα και την πολιτική επιστράτευση που κήρυξαν δύο φορές οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Προχωράμε μπροστά, υλοποιούμε την απεργιακή απόφαση με όλες μας τις δυνάμεις, ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης - εφοπλιστών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ