Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μακάβριος»... κυβερνητικός καθησυχασμός

Η κυβέρνηση έσπευσε αβασάνιστα χτες να προεξοφλήσει ότι το νέο κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας σε άνθρωπο δε σχετίζεται με τις «τρελές αγελάδες»  

Να καθησυχάσει, χωρίς καμία τεκμηρίωση, τον ελληνικό λαό ότι το κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, που εντοπίστηκε σε άνθρωπο στα Ιωάννινα, δε σχετίζεται με τις «τρελές αγελάδες», έσπευσε αβασάνιστα χτες η κυβέρνηση.

Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, η υφυπουργός Υγείας Χρ. Σπυράκη και ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης άρχισαν να κάνουν συντονισμένες δηλώσεις, για να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως αυτό που συνέβη σε μια 55χρονη Ελληνίδα ήταν τυχαίο. Μάλιστα, ο υπουργός Γεωργίας έκανε και τη διάγνωση... λέγοντας πως πρόκειται για σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια σποραδικού τύπου. Από την πλευρά της, η υφυπουργός Υγείας χρησιμοποίησε ένα άλλο έωλο «επιχείρημα», λέγοντας ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο κρούσμα που έχει να κάνει με την κληρονομική ασθένεια «Κρόισφελ Γιάκομπς» και προεξόφλησε πως δε σχετίζεται με τη νόσο των «τρελών αγελάδων».

Η υφυπουργός Υγείας επιπροσθέτως ανέφερε ότι από τους γιατρούς του νοσοκομείου Ιωαννίνων έχει ήδη ληφθεί από τη γυναίκα εγκεφαλονωτιαίο υγρό, το οποίο μεταφέρθηκε στο Κέντρο Αναφοράς της νόσου, το οποίο βρίσκεται στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο της Αθήνας. Τα αποτέλεσμα θα είναι γνωστό σε περίπου δέκα μέρες, αλλά οι εκτιμήσεις των γιατρών, με βάση την κλινική εικόνα της γυναίκας που νοσεί και την ηλικία της πιθανότατα προκύπτει ότι το περιστατικό αυτό είναι ένα από τα δέκα με είκοσι, που σπάνια εμφανίζονται κάθε χρόνο στη χώρα μας και δε σχετίζονται με τις τροφές.

Οταν ρωτήθηκε η Χρ. Σπυράκη εάν μπορεί να αποκλείσει στο μέλλον την εμφάνιση περιστατικών που σχετίζονται με τις τροφές και στην Ελλάδα, είπε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς και οι ίδιοι οι επιστήμονες γνωρίζουν ελάχιστα για τη νόσο. Η ίδια, πάντως, εξήγησε ότι κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα «σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας», που να σχετίζεται με τα βοοειδή δεν έχει καταγραφεί επίσημα στη χώρα μας, ενώ, όπως έχει διαβεβαιώσει το υπουργείο Υγείας, το άλλο συναρμόδιο υπουργείο για το θέμα, το υπουργείο Γεωργίας, δεν προκύπτει πρόβλημα ούτε για τα αιγοπρόβατα ούτε και για τα βοοειδή που υπάρχουν στη χώρα μας.

Τα λεγόμενα της υφυπουργού Υγείας δημιουργούν μια σειρά από ερωτήματα: Πώς προεξοφλεί ότι το κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας σε άνθρωπο δε σχετίζεται με τις «τρελές αγελάδες» και ότι το περιστατικό αυτό είναι ένα από τα 10 - 20 περιστατικά που εμφανίζονται «τυχαία» - όπως υποστηρίζει - κάθε χρόνο στη χώρα μας; Ακόμα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το εγκεφαλονωτιαίο υγρό της 55χρονης έχει φτάσει στο Αιγινήτειο εδώ και μια βδομάδα περίπου από το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» των Ιωαννίνων, αλλά η υφυπουργός αναφέρει ότι απαιτούνται άλλες δέκα μέρες για να βγει το αποτέλεσμα, τη στιγμή, που, όπως αναφέρουν ειδικοί επιστήμονες, η σχετική εξέταση απαιτεί μια με δύο μέρες. Τι συμβαίνει εδώ; Και ποιος πάει να κρύψει τι; Επιπλέον είναι γνωστό στους ειδικούς ότι για να υπάρχουν συγκεκριμένα και πειστικά αποτελέσματα και συμπεράσματα σε τέτοιες περιπτώσεις, με βάση τα υπάρχοντα επιστημονικά μέσα, οι σχετικές εξετάσεις πρέπει να γίνουν μετά θάνατον. Το τελευταίο δεν προβληματίζει καθόλου τους κυβερνώντες;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ