Πέμπτη 22 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΔΗΓΙΑ ΜΠΟΛΚΕΣΤΑΪΝ
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψήφισαν το τερατούργημα

Με αίμα και εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, επιδιώκεται η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος

Ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση των άρθρων της περίφημης «Οδηγίας Μπολκεστάιν», με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να ψηφίζουν το αντεργατικό νομοσχέδιο στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας της χώρας». Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ εξέφρασε ο βουλευτής του Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας για μια Οδηγία που χτυπά καίρια τα εργασιακά δικαιώματα, διευκολύνει την ασύδοτη δράση του κεφαλαίου, οδηγεί στους ιδιώτες δημόσιες υπηρεσίες και πλήττει τις μικρές επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος στην Οδηγία, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε πως «είναι συστατικό στοιχείο της στρατηγικής της Λισαβόνας, για να γίνει η ευρωπαϊκή οικονομία πιο ανταγωνιστική, με αίμα και εκμετάλλευση της εργατικής τάξης». Συνέχισε, τονίζοντας πως η εφαρμογή της «θα οδηγήσει στη μονοπώληση της αγοράς από μία χούφτα επιχειρήσεις και στον τομέα των υπηρεσιών» και «θα διώξει σε μαζική εκρίζωση τις μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως «θα έχουμε μια ολομέτωπη, μια σφοδρότατη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα» και, όπως αποκάλυψε, «αποτελεί το φύλλο συκής ότι απαλείφθηκε η χώρα καταγωγής και ότι δήθεν υπερισχύει το εθνικό Εργατικό Δίκαιο. Ποιο Εργατικό Δίκαιο στο κάτω κάτω της γραφής; Αυτό το οποίο μετά από τρεις μήνες θα είναι αγνώριστο, όταν θα καταργηθεί το κατώτερο μεροκάματο, όταν θα καταργηθούν τα όρια στις απολύσεις, όταν θα καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις; Αυτό το Εργατικό Δίκαιο που θα γίνει κουρελόχαρτο;».

Μάλιστα, αναφερόμενος στην εμπειρία από την εφαρμογή σε χώρες της ΕΕ, θύμισε ότι «υπάρχει και ευρωπαϊκή νομολογία. Η νομολογία Βίκιγκ, που λέει ότι το εφοπλιστικό κεφάλαιο το φιλανδικό, μπορεί να εκμεταλλεύεται τους Εσθονούς ναυτεργάτες, χωρίς καμία συλλογική σύμβαση, με τις συνθήκες εργασίας που υπάρχουν στη Λετονία, χώρα καταγωγής προς χώρα προσέλευσης. Από την άλλη μεριά, υπάρχει η απόφαση για την «Λαβάλ», τη λετονική εταιρεία κατασκευών στη Σουηδία. Καμία εργασιακή σύμβαση δεν ισχύει, κανένα εργασιακό δικαίωμα Σουηδών οικοδόμων σε σχέση με τους εργαζόμενους, τους Λετονούς και Εσθονούς, που απασχολούσε η «Λαβάλ». Τι σημαίνει αυτό; Οτι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και στις δύο περιπτώσεις έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα. Απαγορεύει διά ροπάλου οποιαδήποτε απεργιακή κινητοποίηση αμφισβητεί την υπέρτατη αξία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είναι η ελευθερία εγκατάστασης των επιχειρήσεων».

Επίσης, ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «οι παρεχόμενες υπηρεσίες, οι οποίες θα προκύψουν μέσα από την απελευθέρωση των υπηρεσιών, θα έχουν μια ακόμα πιο έντονη ταξική διαστρωμάτωση. Θα υπάρξουν οι αναβαθμισμένες ποιοτικές υπηρεσίες, που θα είναι πανάκριβες και ο λαός θα είναι αποκλεισμένος από αυτές. Θα υπάρξουν και οι υπηρεσίες της εξαθλίωσης, οι υποβαθμισμένες για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Θα ανοίξει ακόμα περισσότερο η ψαλίδα ανάμεσα στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και στις δυνατότητες που υπάρχουν ανάμεσα στις περιφερειακές αντιθέσεις και στην ελληνική κοινωνία».

Αδιανόητη χαρακτηρίστηκε από την πλευρά της κυβέρνησης η μη ψήφιση της αντεργατικής Οδηγίας. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, που αναρωτήθηκε αν «υπάρχει κανείς σ' αυτήν την αίθουσα ο οποίος να επιμένει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποστεί από αυτήν τη διαδικασία, να απομακρυνθεί από τη διαδικασία, να αρνηθεί δηλαδή την ενσωμάτωση αυτής της Οδηγίας και να ανοίξουμε και νέο μέτωπο;».

Για καθυστέρηση στην προώθηση της Οδηγίας εγκάλεσε το ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, ενώ τη ρύθμιση καταψήφισαν ο ΛΑ.Ο.Σ. και ο ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ