Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αχταρμάς με τα ΠεΣΥ

Το σχέδιο νόμου αποτελείται από 16 άρθρα που κατανέμονται σε πέντε κεφάλαια.

Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε με συνοπτική μορφή τα βασικά άρθρα του νομοσχεδίου.

Το Α` Κεφάλαιο αναφέρεται στην περιφερειακή συγκρότηση του ΕΣΥ. Το 1ο άρθρο αναφέρεται στην ίδρυση των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ), σύμφωνα με το οποίο η επικράτεια διαιρείται σε υγειονομικές περιφέρειες που ταυτίζονται με τις διοικητικές. Συνολικά συγκροτούνται 16 ΠεΣΥ σε όλη τη χώρα με τη μορφή των ΝΠΔΔ.

Αποκαλυπτικό για τις προθέσεις τις κυβέρνησης αποτελούν τα ΠεΣΥ της Αττικής -όπου συγκροτούνται τρία- και της Θεσσαλονίκης -όπου συγκροτούνται δύο που περιλαμβάνουν και άλλους νομούς.

Το Α` ΠεΣΥ Αττικής περιλαμβάνει τους δήμους Αθηναίων, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Καλλιθέας, Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Χαλκηδόνας, Νέου Ψυχικού, Ταύρου, Φιλοθέης και Ψυχικού.

Το Β` ΠεΣΥ Αττικής περιλαμβάνει τους δήμους Αγίας Παρασκευής, Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Αμαρουσίου, Αργυρουπόλεως, Βριλησσίων, Βύρωνα, Γλυφάδας, Ελληνικού, Δάφνης, Εκάλης, Ηλιουπόλεως, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης, Μελισσίων, Μεταμόρφωσης, Νέας Ερυθραίας, Νέας Ιωνίας, Νέας Πεντέλης, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Παπάγου, Πεντέλης, Πεύκης, Υμηττού, Χαλανδρίου και Χολαργού της Νομαρχίας Αθηνών καθώς και την περιοχή του Δήμου Αθήνας που περικλείεται μεταξύ των λεωφόρων Μεσογείων και Κατεχάκη και έχει όρια με τους Δήμους Παπάγου και Χολαργού. Επίσης περιλαμβάνει τους Δήμους και Κοινότητες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής.

Το Γ` ΠεΣΥ Αττικής περιλαμβάνει τους δήμους Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, Ιλίου, Καματερού, Μοσχάτου, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου της Νομαρχίας Αθηνών. Επίσης περιλαμβάνει τους δήμους Νομαρχίας Δυτικής Αττικής και τους Δήμους και Κοινότητες της Νομαρχίας Πειραιά.

Το Α` ΠεΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας περιλαμβάνει το 4ο και 5ο Διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης, τους δήμους Καλαμαριάς, Τριανδρίας, Πυλαίας, Πανοράματος, Θερμαϊκού, Μηχανιώνας, Επανωμής, Μίκρας, Βασιλικών, Κορωνείας, Καλλινδρού, Εγνατίας, Απολλωνίας, Μαδύτου, Ρεντίνας, Αγ. Γεωργίου, Αρέθουσας, Σοχού, Βερτίσκου, Λαχανά, του Νομού Θεσσαλονίκης.

Ακόμα περιλαμβάνει τους δήμους και τις Κοινότητες των νομαρχιών Κιλκίς, Σερρών και Χαλκιδικής.

Το Β` ΠεΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας περιλαμβάνει το 1ο, 2ο και 3ο Διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης, τους δήμους Αγ. Παύλου, Συκεών, Νεαπόλεως, Πολίχνης, Αμπελοκήπων, Σταυρουπόλεως, Ευόσμου, Ελευθερίου, Μενεμένης, Χορτιάτη, Καλλιθέας, Ωραιοκάστρου, Μυγδονίας, Αγ. Αθανασίου, Εχεδώρος, Αξιού, Χαλκηδόνος, Κουφαλίων, Λαγκαδά, Ασσήρου, Χαλάστρας και τις Κοινότητες Πεύκων και Ευκαρπίας.

Επίσης περιλαμβάνει τους δήμους και Κοινότητες των νομαρχιών Πέλλας,Ημαθίας και Πιερίας.

Το Α` ΠεΣΥ Νοτίου Αιγαίου περιλαμβάνει τους Δήμους και Κοινότητες της Νομαρχίας Κυκλάδων..

Το Β` ΠεΣΥ Νοτίου Αιγαίου περιλαμβάνει τους Δήμους και Κοινότητες της Νομαρχίας Δωδεκανήσου.

Το ΠεΣΥ Ηπείρου περιλαμβάνει, εκτός από τους Δήμους και τις Κοινότητες των Νομαρχιών Αρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας και τους Δήμους και τις Κοινότητες των Νομαρχιών Κέρκυρας και Λευκάδας.

Το ΠεΣΥ Δυτικής Ελλάδος περιλαμβάνει εκτός από τους Δήμους και τις Κοινότητες των Νομαρχιών Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας και τους Δήμους και τις Κοινότητες των Νομαρχιών Ζακύνθου και Κεφαλληνίας.

Τα έσοδα των ΠεΣΥ

Το άρθρο 4 αναφέρεται στους πόρους του ΠΕΣΥ που θα προέρχονται από:

  • Επιχορηγήσεις από τον τακτικό κρατικό Προϋπολογισμό.
  • Επιχορηγήσεις από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Ποσοστό 1% επί του συνολικού προϋπολογισμού των Νοσοκομειακών Μονάδων του ΠεΣΥ.
  • Δωρεές, κληροδοτήματα και άλλες παροχές τρίτων.
  • Εσοδα από την εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων.
  • Κάθε άλλο έσοδο που προκύπτει από τη δραστηριότητά του.
  • Εσοδα από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή άλλων Ελληνικών ή Διεθνών Οργανισμών ή μη κερδοσκοπικών Οργανισμών ή από άλλες ερευνητικές δραστηριότητες.
Η συγκρότηση

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠεΣΥ είναι εννεαμελές και αποτελείται από τον Πρόεδρο του ΠεΣΥ, τέσσερα πρόσωπα, με ιδιαίτερη επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα, που ορίζονται με τους αναπληρωτές τους, τρία (3) από τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας και ένα (1) από το Γενικό Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας, έναν εκπρόσωπο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που προτείνεται με τον αναπληρωτή του, από την ΕΝΑΕ.

Το ΠεΣΥ αποφασίζει για τη σύσταση αυτοτελώς ή από κοινού με άλλα ΠεΣΥ Ανωνύμων Εταιριών, που το μετοχικό τους κεφάλαιο ανήκει κατά ποσοστό 100% στο ΠεΣΥ ή στα ΠεΣΥ, και έχουν σκοπό τη μελέτη, κατασκευή ή συντήρηση κτιριακών υποδομών και του συναφούς εξοπλισμού, καθώς και την ανάπτυξη άλλων κοινών υποστηρικτικών λειτουργιών, όπως η φροντίδα για την καθαριότητα ή την τροφοδοσία των αποκεντρωμένων μονάδων του.

Επίσης, αποφασίζει για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

Σε κάθε ΠεΣΥ συνιστάται ένα Επιστημονικό Συμβούλιο που αποτελείται από ένδεκα (11) μέλη, που είναι επιστήμονες επαγγελμάτων Υγείας με βαθμό Διευθυντή και εργάζονται στις αποκεντρωμένες μονάδες του ΠεΣΥ.

Σε κάθε ΠεΣΥ συνιστάται μία Γενική Διεύθυνση στην οποία προΐσταται ο Πρόεδρος του ΠεΣΥ.

Στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας συνιστάται Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής Ανώτερων Στελεχών Υπηρεσιών Υγείας.

Οι πάσης φύσεως μηνιαίες αποδοχές και επιδόματα του προέδρου και του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή ορίζονται, χωρίς περιορισμό ως προς το ύψος τους από άλλες γενικές ή ειδικές διατάξεις, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας. Με την ίδια απόφαση παρέχονται, χωρίς περιορισμό του ύψους τους, επιδόματα εορτών και άδειες, καθώς και αποζημίωση για έξοδα κίνησης και έξοδα παράστασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ