Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Ομηροι» και επικουρικοί γιατροί

  Προσβλητικές διατάξεις για επιστήμονες

Οι ιατροί του ΕΣΥ, είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Η λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου εντός ή εκτός του νοσοκομείου ή του κέντρου υγείας ή η με οποιοδήποτε τρόπο απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί, εκτός από παράπτωμα, πειθαρχικό αδίκημα.

Από 1/1/2002, οι πανεπιστημιακοί ιατροί, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες, που είναι εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή σε νοσοκομεία των ΑΕΙ, απαγορεύεται να ασκούν ιδιωτικό ιατρείο.

Ολοι οι ιατροί, που προσλαμβάνονται στο ΕΣΥ μετά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, ανεξάρτητα από τη βαθμίδα για την οποία επιλέγονται, διορίζονται με πενταετή θητεία. Στο τέλος της 5ετίας η θέση επαναπροκηρύσσεται. Εφόσον ο ιατρός, που κατέχει τη θέση, επιλεγεί για την κατάληψή της, διορίζεται πάλι με πενταετή θητεία. Στο τέλος της δεύτερης πενταετίας η θέση επαναπροκηρύσσεται και εφόσον επιλεγεί ο ίδιος ιατρός διορίζεται ως μόνιμος.

Η διαδικασία επαναπροκήρυξης της θέσης αρχίζει ένα (1) έτος πριν τη λήξη της πενταετούς θητείας του ιατρού και η διαδικασία επιλογής πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη λήξη της θητείας αυτής. Αν η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, ο ιατρός αποχωρεί από την οργανική μονάδα στην οποία υπηρετεί με τη λήξη της θητείας του.

Αν ο ίδιος ιατρός επιλεγεί και πάλι για την κατάληψη της θέσης, η νέα πενταετής θητεία του αρχίζει την ημέρα της νέας ορκωμοσίας του.

Για όσους υπηρετούν, κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, ως επιμελητές Γ', Β' και Α' και διευθυντές, με θητεία, ισχύουν τα ακόλουθα:

Η τετραετής θητεία των επιμελητών Γ' και Β', της παρ. 2 του άρθρου 70 του Ν. 2071/1992 (ΦΕΚ Α' 123), μετατρέπεται σε πενταετή και εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 5.

Η τριετής θητεία των επιμελητών Α' και των διευθυντών, της παρ. 2β του άρθρου 34 του Ν. 2519/1997 μετατρέπεται σε πενταετή. Στο τέλος της πενταετούς θητείας οι ιατροί αυτοί κρίνονται για μονιμοποίηση. Οι επιμελητές Α' κρίνονται από τα Συμβούλια Αξιολόγησης της παρ. 14 και οι διευθυντές από τα Συμβούλια Αξιολόγησης Διευθυντών ΕΣΥ της παρ. 11.

Σε κάθε ΠεΣΥ συγκροτούνται, με απόφαση του προέδρου του, Περιφερειακά Συμβούλια Επιλογής των επιμελητών ιατρών ΕΣΥ, ανά ειδικότητα.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, μετά από εισήγηση του ΚΕΣΥ, καταρτίζεται στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας κατάλογος Εθνικών Κριτών, ανά ειδικότητα, συμπεριλαμβανομένης της Οδοντιατρικής, με σκοπό τη στελέχωση των Συμβουλίων Επιλογής και των Συμβουλίων Αξιολόγησης Διευθυντών ιατρών ΕΣΥ.

Στο υπουργείο Υγείας, συνιστώνται, για κάθε ειδικότητα, Συμβούλια Επιλογής και Συμβούλια Αξιολόγησης Διευθυντών ιατρών ΕΣΥ.

Οι υπηρετούντες, κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, μόνιμοι διευθυντές αξιολογούνται ανά πενταετία από τα Συμβούλια Αξιολόγησης Διευθυντών ΕΣΥ. Με απόφαση του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, ορίζονται τα σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης, η οποία αρχίζει από τους αρχαιότερους υπηρετούντες διευθυντές.

Οι υπηρετούντες, κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, μόνιμοι επιμελητές Α', εφόσον συμπληρώνουν πενταετή υπηρεσία στον ίδιο βαθμό χωρίς να έχουν στο μεταξύ κριθεί για κατάληψη ομοιόβαθμης θέσης αξιολογούνται από Συμβούλια Αξιολόγησης που συγκροτούνται ανά ΠεΣΥ.

Στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας μπορεί να καταρτίζεται κατάλογος επικουρικών ιατρών ανά ειδικότητα για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών και των αναγκών σε δυσπρόσιτες, απομονωμένες και νησιωτικές περιοχές της χώρας, ανεξάρτητα από την ύπαρξη κενών οργανικών θέσεων. Στον κατάλογο αυτό εγγράφονται με αίτησή τους ειδικευμένοι ιατροί, που είναι εγγεγραμμένοι στον Οργανισμό Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και ιατροί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. Οι ιατροί, που εγγράφονται στον κατάλογο αυτό, δεν πρέπει να κατέχουν τον τίτλο ειδικότητας περισσότερο από πέντε (5) έτη και δεν μπορούν να παραμείνουν στον κατάλογο περισσότερο από πέντε (5) έτη.

Οι επικουρικοί ιατροί, με την εγγραφή τους στον κατάλογο, δηλώνουν και το χρονικό διάστημα για το οποίο δεσμεύονται να απασχοληθούν, που δεν μπορεί να είναι μικρότερο των τριών μηνών και μεγαλύτερο του ενός (1) έτους, καθώς και τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους. Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας καταρτίζει πρόγραμμα ετοιμότητας των επικουρικών ιατρών, ώστε να υπάρχει κάλυψη καθ' όλο το έτος.

Οι επικουρικοί ιατροί, κατά το χρόνο απασχόλησής τους στην κάλυψη των εκτάκτων αναγκών, είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και ο χρόνος αυτός υπολογίζεται ως χρόνος προϋπηρεσίας στο ΕΣΥ, όταν κρίνονται για την κατάληψη θέσης ιατρού ΕΣΥ. Οι επικουρικοί ιατροί λαμβάνουν τις αποδοχές πρωτοδιοριζόμενου επιμελητή Β' του ΕΣΥ και η δαπάνη για την αμοιβή των επικουρικών ιατρών βαρύνει τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του νοσοκομείου, αν αυτοί καλύπτουν ανάγκες νοσοκομείου ή τον προϋπολογισμό του ΠεΣΥ, εάν καλύπτουν ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ