Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Τρομοκρατικές διώξεις για «παρακώλυση συγκοινωνιών»

Μήνυση της εταιρίας και κίνηση αυτοφώρου διαδικασίας για «παρακώλυση συγκοινωνιών» ενάντια στη διοίκηση του Σωματείου Ναυτικών της Διώρυγας

Στο στόχαστρο του κατασταλτικού κρατικού μηχανισμού μπήκαν χτες οι εργαζόμενοι της Διώρυγας της Κορίνθου, με σκοπό το βίαιο εξαναγκασμό τους να εργαστούν, τη στιγμή που καταρρεύσεις τμημάτων στα πλευρά του καναλιού δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες για τη ζωή τους. Μετά από εισαγγελική εντολή, κινήθηκε η αυτόφωρος διαδικασία εναντίον των επτά μελών της διοίκησης του Σωματείου Ναυτικών της Διώρυγας. Τρεις συνελήφθησαν και αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητούνται άλλοι 25 από τους 60 συνολικά ναυτικούς της Διώρυγας, διαφόρων ειδικοτήτων, αναγκαίων για τη λειτουργία του καναλιού.

Χτες, οι εργαζόμενοι, μία μέρα μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Διώρυγας, αποφάσισαν στη Γενική τους Συνέλευση να προσέρχονται κανονικά στην υπηρεσία τους αλλά να μην εργάζονται μέσα στο κανάλι. Η διοίκηση της εταιρίας κατέθεσε μήνυση εναντίον του Σωματείου Ναυτικών «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ» και ο εισαγγελέας Κορίνθου διέταξε αυτόφωρο διαδικασία εναντίον των μελών του ΔΣ του Σωματείου για παρακώλυση συγκοινωνιών. Το αποτέλεσμα ήταν, χτες το μεσημέρι, να συλληφθούν τρία μέλη του ΔΣ, να κρατηθούν στο Λιμεναρχείο και στη συνέχεια να αφεθούν ελεύθεροι, ενώ σήμερα θα δικαστούν στο Αυτόφωρο.

Να σημειώσουμε ότι την περασμένη Τετάρτη, τελευταία μέρα της κινητοποίησης των εργαζομένων, η διοίκηση της εταιρίας έστειλε εξώδικο στο Σωματείο, με το οποίο ζητά οι εργαζόμενοι να λειτουργήσουν τη Διώρυγα, υποστηρίζοντας ότι οι εργασίες αποκόλλησης συνεχίζονται και ότι είναι ασφαλής η εργασία. Μετά από μία ώρα όμως το Σωματείο έστειλε και εκείνο εξώδικό προς την εταιρία, τονίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο και δεν υπάρχει επιτάχυνση των εργασιών ώστε να εργαστούν στο κανάλι με ασφάλεια.

Στο μεταξύ, άλλαξε η στάση του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων (ΠΑΣΚΕ) στη Διώρυγα, το οποίο ανέστειλε την τρίτη 48ωρη απεργία, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ενόψει της ιδιωτικοποίησης το συμφέρον των εργαζομένων είναι να λειτουργήσει η Διώρυγα.

Χτες το απόγευμα το Σωματείο Ναυτικών και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Κορινθίας πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης και πορεία στους κεντρικούς δρόμους. Χαρακτηριστική ήταν όμως η στάση των μελών της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚ, που όχι μόνο δεν πήραν μέρος στη συγκέντρωση αλλά προκλητικά την παρακολουθούσαν σαν θεατές...

Με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων Κορίνθου, καταγγέλλει τη σύλληψη και την ποινική δίωξη του ΔΣ του Σωματείου «γιατί ζητούν από την εργοδοσία το αυτονόητο δικαίωμα να διασφαλίσει τη ζωή τους σε ώρα εργασίας».

«Η διοίκηση της Διώρυγας, συνεχίζει, φερέφωνο της κυβέρνησης και της αντεργατικής της πολιτικής, όχι μόνο αρνείται να τους διαβεβαιώσει για την ασφάλειά τους, όπως ο νόμος ορίζει, αλλά έβαλε μπροστά για μια ακόμα φορά το μηχανισμό της κρατικής καταστολής και σέρνει στα κρατητήρια τους ναυτικούς της Διώρυγας σαν κοινούς ποινικούς εγκληματίες». Και προσθέτει: «Η βία, ο αυταρχισμός και η κρατική τρομοκρατία δε θα περάσουν. Η εργατική τάξη του νομού, όλοι οι εργαζόμενοι, ο κορινθιακός λαός βρίσκεται στο πλάι των ναυτικών που διεκδικούν διασφάλιση της ζωής τους στην εργασία και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της Διώρυγας».

Καταλήγοντας επισημαίνει ότι «δε θα επιτρέψουμε με τον αγώνα μας το ξεπούλημα του ιστορικού μνημείου της Κορινθίας και την απόλυση δεκάδων εργαζομένων με δραματικές συνέπειες για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και την κορινθιακή κοινωνία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ