Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Το πρώτο βήμα των δραματικών ανατροπών

  Δυο νομοσχέδια παρουσίασε, χτες, ο υπουργός Υγείας

Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή παρουσίαση στο Ζάππειο
Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή παρουσίαση στο Ζάππειο
Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το χώρο της υγείας έχει τον τίτλο «βελτίωση και εκσυγχρονισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Ομως πίσω απ' αυτόν τον ψευδεπίγραφο τίτλο, συγκεκριμενοποιούνται οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου στις 28.7.2000 που περιορίζουν το εναπομείναν δημόσιο σύστημα υγείας, ανοίγουν διάπλατα το δρόμο στην επιχειρηματική δραστηριότητα και μεταθέτουν το οικονομικό βάρος την ώρα της ανάγκης στον άρρωστο είτε μέσω του ασφαλιστικού του ταμείου είτε πληρώνοντας ο ίδιος ο ασθενής το αντίτιμο σε «τιμές αγοράς».

Με το σχέδιο νόμου επιχειρείται απ' την κυβέρνηση το πρώτο βήμα για δραματικές ανατροπές στο χώρο της δημόσιας υγείας που θα αποβούν σε βάρος τόσο των ίδιων των μονάδων υγείας και των εργαζομένων σ' αυτές αλλά κυρίως σε βάρος των χρηστών υγείας με τα νομοσχέδια που θα ακολουθήσουν - όπως το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των Πόρων των Ταμείων Υγείας (ΟΔΙΠΥ).

Τα νοσοκομεία παύουν να υπάρχουν ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου - όπως ήταν μέχρι σήμερα - και δημιουργούνται Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠεΣΥ). Τα νοσοκομεία λειτουργούν ως αποκεντρωμένες μονάδες των ΠεΣΥ, διοικούνται από μάνατζερ και με την εισαγωγή ιδιωτικών ιατρείων τις απογευματινές ώρες όπου θα πληρώνει το ασφαλιστικό ταμείο ή ο ίδιος ο ασθενής αν είναι ανασφάλιστος!

Στα πλαίσια του ΠεΣΥ μεταφέρονται, συγχωνεύονται ή αλλάζουν χαρακτήρα τα υπάρχοντα νοσοκομεία ενώ δημιουργούνται ανώνυμες εταιρίες για υποστηρικτικές λειτουργίες των νοσοκομείων. Με αποφάσεις των διοικητών των ΠεΣΥ, μετακινούνται οι εργαζόμενοι στα πλαίσια των ΠεΣΥ.

Η συγκρότηση των ΠεΣΥ γίνεται με έναν αυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο καθώς καταργούνται σε επίπεδο νοσοκομείου οι εκπρόσωποι των φορέων ενώ σε επίπεδο ΠεΣΥ υπάρχει μόνο ένας εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Επίσης υπάρχει ένας εκπρόσωπος των γιατρών και των εργαζομένων που θα εκλέγεται με τη διαδικασία των υπηρεσιών συμβουλίων και όχι με συνδικαλιστικές διαδικασίες όπως είπε χτες, ο Αλ. Παπαδόπουλος.

Ακόμα παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο υπουργός Υγείας για τη μη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στα νοσοκομεία, το ίδιο το νομοσχέδιο δείχνει το ακριβώς αντίθετο με τις διατάξεις του, για τους οργανισμούς των νοσοκομείων ενώ λέει ξεκάθαρα ότι η πρόσληψη των γιατρών γίνεται με πενταετή θητεία και επιλέγεται ως μόνιμος μετά τη δεύτερη πενταετία και μετά από κρίση.

Επίδειξη πυγμής απ' τον υπουργό

Η παρουσίαση του νομοσχεδίου έγινε χτες στο Ζάππειο απ' την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο Αλ. Παπαδόπουλος μίλησε και πάλι για ολοκλήρωση του ΕΣΥ που θεσμοθετήθηκε με το νόμο 1397/83, το οποίο όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και οι στρεβλώσεις του συστήματος που δημιουργήθηκε οφείλονται στην πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων - αλλά γι' αυτή την πλευρά σιώπησε και πάλι ο υπουργός.

Ο υπουργός είπε ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι το πρώτο σκέλος της μεταρρύθμισης που θα αποτελέσει την υποδοχή του νομοσχεδίου για τον ΟΔΙΠΥ που βρίσκεται σε «προχωρημένη ωρίμανση».

Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι με τη ρύθμιση για τους πανεπιστημιακούς, καθιερώνονται οι ενιαίες εργασιακές σχέσεις ενώ ο Αλ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι με το απογευματινό ιατρείο επιτυγχάνεται η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων και ότι δίνεται η δυνατότητα για τη νόμιμη απόκτηση εισοδήματος απ' τους γιατρούς. Παρέβλεψε δηλαδή ότι με αυτόν τον τρόπο επαναλειτουργεί ο διάδρομος του ιατρείου προς το νοσοκομείο με τη μετάθεση του κόστους στις πλάτες του αρρώστου. Επίσης με αυτόν τον τρόπο θα «τραβηχτεί» προσωπικό απ' τα πρωινά - που είναι για τους πολλούς - στην απογευματινή λειτουργία - που θα είναι για τους λίγους και τους έχοντες να πληρώσουν.

Ο Αλ. Παπαδόπουλος, είπε, ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει τονίζοντας με αυταρχικό τρόπο ότι θα σαρωθούνε όσοι αντιδρούν. Γι' αυτό επικαλέστηκε τις «αποτυχημένες απεργίες» όπως τις χαρακτήρισε των τελευταίων ημερών, παρά το ότι η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν 60-80% ανά βάρδια.

Το κόστος του νομοσχεδίου για τις διοικητικές δομές θα είναι 5-6 δισ. δραχμές όπως είπε ο υπουργός αλλά πρόσθεσε ότι τελικά θα καλυφθεί από τον εξορθολογισμό των δαπανών. Μάλιστα ο υπουργός υποστήριξε ότι με την αλλαγή του τρόπου των προμηθειών, ένας μάνατζερ θα μπορεί να εξοικονομήσει τόσα χρήματα όσα είναι και οι ετήσιες αποδοχές του.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την επόμενη βδομάδα στη Βουλή και κατά την εκτίμηση του Αλ. Παπαδόπουλου θα ψηφιστεί στην αρμόδια επιτροπή. Δίνοντας ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, ζήτησε γραπτές προτάσεις απ' τους φορείς.

Το νομοσχέδιο κατά την εκτίμηση του υπουργού Υγείας θα είναι το πρώτο προς ψήφιση το 2001, καθώς μέχρι τότε υπάρχει νομοθετικός συναγωνισμός με τα εργασιακά.

Θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για τον ΟΔΙΠΥ ενώ μέσα στο Γενάρη θα αρχίσει και ο λεγόμενος διάλογος για την εκπαίδευση των γιατρών. Επίσης ο υπουργός επανέλαβε ότι μέχρι την άνοιξη θα παρουσιαστούν τα νομοσχέδια για τον ιδιωτικό τομέα και τη δημόσια υγεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ