Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι δύο όψεις της «παγκοσμιοποίησης»

Από τις αρχές της δεκαετίας του '90, με την αρνητική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ του καπιταλισμού σε παγκόσμια κλίμακα, μεγαλώνει καθημερινά το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, με τους  ισχυρούς  της Γης, να  καταπατούν συνειδητά  στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες και να  προκαλούν  ακόμη και πολεμικές συγκρούσεις

Πού βαδίζει, λοιπόν, η ανθρωπότητα; Σε τι κόσμο ζούμε σήμερα και σε τι κόσμο θα ζήσουν αύριο τα παιδιά μας; Ως πότε, οι λαοί της γης, θα υπομένουν την έξαρση της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της εγκληματικότητας, της σύγχρονης δουλείας και φυσικά της βάναυσης παραβίασης στοιχειωδών δημοκρατικών ελευθεριών και λαϊκών κατακτήσεων; Τα ερωτήματα αυτά, και πολλά άλλα, παρόμοια, γεννιούνται αυτόματα στον καθένα, που διαβάζει και ακούει ειδήσεις, γύρω από διάφορες οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές και άλλες εξελίξεις σε διάφορες χώρες του κόσμου. Και δυστυχώς, η πλειοψηφία των ειδήσεων, που κάνουν το γύρω της Γης, από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και φιλοξενούνται στις εφημερίδες και στα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια των χωρών όλων των Ηπείρων, είναι «μαύρες κι άραχνες», καθώς σκιαγραφούν με όλο και πιο μελανά χρώματα το σήμερα σε σχέση με το χτες και διαγράφουν ακόμη χειρότερο το αύριο.

Αποκαλυπτική, για την ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων, που προκαλεί η καπιταλιστική «παγκοσμιοποίηση» σε, ανεπτυγμένες, αναπτυσσόμενες και υπανάπτυκτες χώρες - όλων των Ηπείρων - είναι και η ειδησεογραφία των τελευταίων βδομάδων. Ξεχωρίσαμε και παραθέτουμε, ενδεικτικά, μερικά τηλεγραφήματα, που σκιαγραφούν ανάγλυφα τις δύο όψεις της «παγκοσμιοποίησης», από τις οποίες προκύπτει ότι:

Πρώτον, παράλληλα με την αύξηση των κερδών και υπερκερδών των πολυεθνικών και των συνεταίρων τους - μεγαλοεπιχειρηματιών - αυξάνονται και πληθύνονται της Γης οι «κολασμένοι» και «πεινασμένοι». Ετσι, βιώνουμε μια περίοδο που αποτελεί κοινό μυστικό, ότι παράλληλα με την άνθηση της χλιδής στην οποία επιδίδονται προκλητικά οι Κροίσοι και χρυσοκάνθαροι του πλούτου, αυξάνεται επίσης η φτώχεια και η εξαθλίωση των ανθρώπων του μόχθου και της δουλιάς αλλά και των συνταξιούχων (απόμαχων της δουλιάς).

Δεύτερον, οι πολυεθνικές που παράγουν και εμπορεύονται όπλα και πολεμοφόδια (παλιάς και μοντέρνας τεχνολογίας) σε στενή συνεργασία με τους κυβερνήτες (των ΗΠΑ, χωρών μελών του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών «ευαγών» ιδρυμάτων και οργανισμών), προσπαθούν να αυξήσουν την πελατεία τους και τα υπερκέρδη τους, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά του πολέμου» στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην Ασία και όπου αλλού έχουν δυνατότητα. Οι έμποροι των όπλων και οι κάθε είδους συνεργάτες τους - που έχουν την πρώτη και κύρια ευθύνη όχι μόνο για τους νεκρούς που αφήνει πίσω του κάθε πόλεμος αλλά και για την άνθηση της μαφίας, τα βρώμικα κυκλώματα ναρκωτικών και εμπορίας λευκής σαρκός ή σύγχρονων σκλάβων - ξανάρχισαν το τελευταίο διάστημα να κυκλοφορούν με το μανδύα του... «ανθρωπιστή» και του «Καλού Σαμαρίτη»!

Τρίτον, όσο προωθείται και... «τελειοποιείται» ή «εκσυγχρονίζεται και εκμοντερνίζεται» το συγκεκριμένο μοντέλο παγκοσμιοποίησης, παράλληλα ενισχύονται οι πολιτικές και τα μέτρα που οδηγούν μια ώρα νωρίτερα τη δημοκρατία και τις κατακτήσεις των εργαζομένων στο απόσπασμα, καθώς οι πολυεθνικές που σήμερα έχουν το πάνω χέρι και ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «δημοκρατία και ανάπτυξη σε συνθήκες "ελεύθερης" οικονομίας δε συμβιβάζονται», υποχρεώνοντας τους κυβερνώντες να πάρουν τα «κατάλληλα μέτρα».

Επιλέξαμε και παραθέτουμε την ουσία ή και ολόκληρα αποσπάσματα από μερικά τηλεγραφήματα των τελευταίων βδομάδων, που τεκμηριώνουν του λόγου το αληθές. Οτι δηλαδή, κάθε μέρα που περνά γίνεται όλο και πιο αποκρουστικό το πρόσωπο της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης για τη συντριπτική πλειοψηφία των λαών της Γης (εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους).

Ιδού, τι λένε, μερικά από αυτά τα τηλεγραφήματα και πώς σκιαγραφούν την εικόνα της «παγκοσμιοποιημένης» - και απαλλαγμένης από τα... «τυραννικά καθεστώτα» των σοσιαλιστικών χωρών - οικονομίας:

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τι θα κάνουν οι Τούρκοι στρατηγοί; (2003-03-22 00:00:00.0)
Οι σκιές... (2002-07-24 00:00:00.0)
Παγκοσμιοποίηση της... φτώχειας (2001-07-17 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι φτωχοί και πεινασμένοι της Γης (2000-12-03 00:00:00.0)
Φτώχεια ...στην «ελεύθερη αγορά» (2000-08-27 00:00:00.0)
ΟΧΙ στην «παγκοσμιοποίηση» απ' την «καρδιά του θηρίου» (2000-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ