Παρασκευή 23 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΠΕΡΓΙΑ 21 και 22 ΑΠΡΙΛΗ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ
Δεξί χέρι της εργοδοσίας

Χέρι βοηθείας άπλωσε για ακόμα μια φορά η ΠΑΣΚΕ στο καζίνο - ξενοδοχείο και τελεφερίκ Πάρνηθας. Ετσι, παραμονή της απεργίας - όταν είχε ήδη ξεκινήσει να δίνεται η μάχη για την επιτυχία της - εξέδωσε μια εμετική ανακοίνωση ενάντια στο ταξικό επιχειρησιακό σωματείο με την οποία δήλωνε ταυτόχρονα την απεργοσπασία της. Σε μια στενά συντεχνιακή και επικίνδυνη για τα εργατικά συμφέροντα λογική, τονίζουν ότι θα συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις «αν κρίνουμε ότι στόχο έχουν την επίλυση προβλημάτων του χώρου δουλειάς μας», χαρακτηρίζοντας την απεργία πολιτικά υποκινούμενη! Η ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ ήρθε μια μέρα μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε η εργοδοσία επίσης ενάντια στο σωματείο. Η προσπάθειά τους κοινή: να τρομοκρατήσουν, να βάλουν εμπόδια στη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία. Για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι τους διέψευσαν με τη μεγάλη τους συμμετοχή στην απεργία.

Τον ίδιο ρόλο έπαιξαν οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού σε όλη τη χώρα, λειτουργώντας κυριολεκτικά ως καταδότες απεργών! Στην Κρήτη, εκπαιδευτικός που ενημέρωσε το διευθυντή Λυκείου στο Ηράκλειο ότι θα απεργήσει την Τρίτη, ενημερώθηκε ότι σύμφωνα με την ΕΛΜΕ Ηρακλείου (πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ) δεν καλύπτεται από το συνδικαλιστικό του όργανο.

Αντίστοιχα, στο Νοσοκομείο Χανίων ο Γενικός Σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ στην Κρήτη, Θεοδοσάκης Κυριάκος, όταν ρωτήθηκε από το γραφείο προσωπικού του Νοσοκομείου Χανίων, για νοσηλευτή που δήλωσε απεργός, απάντησε ότι δεν καλύπτεται από την ΠΟΕΔΗΝ. Ο εργαζόμενος ξεκαθάρισε ότι η απεργία είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε εργαζόμενου.

Στο Δήμο Περάματος, ενώ η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου των εργαζομένων στο δήμο είχε πάρει απόφαση για 48ωρη απεργία, η ΠΑΣΚΕ μαζί με τις δυνάμεις που στηρίζει η παράταξη «Αυτόνομη Παρέμβαση», όχι μόνο την πρώτη μέρα της απεργίας έγιναν απεργοσπάστες πιάνοντας κανονικά δουλειά, αλλά πίεζαν και εργαζόμενους να ακολουθήσουν το ... παράδειγμά τους! Αβάντα αυτές οι δυνάμεις είχαν και το δήμαρχο (εκλεγμένος με στήριξη ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), ο οποίος με ωμή πολιτική παρέμβαση, δήλωσε ευθαρσώς στους εργαζόμενους ότι όσοι απεργήσουν μόνο τη δεύτερη μέρα της 48ωρης δε θα τους κοπεί το μεροκάματο!

Επειδή υπηρετούν την υποταγή

Τη στάση τους απέναντι στη συγκεκριμένη απεργία (με πλαίσιο δηλαδή που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι της «ανταγωνιστικότητας») εξηγεί η ίδια η γραμμή «πάλης» και «ενότητας» που υπηρετούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Αφού, ταυτόχρονα με τις προσπάθειές τους να στήσουν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς θέλουν να σύρουν τους εργαζόμενους σε λογικές υποταγής και συναίνεσης. Για παράδειγμα, η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ εξέδωσε χτες ανακοίνωση για να επιτεθεί στο ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στους Δήμους Ελευσίνας - Ασπροπύργου επειδή «διαχωρίζει τους εργαζόμενους και δαιμονοποιεί τους αγώνες τους». Αυτό που ενόχλησε την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ είναι ότι η μαζική γενική συνέλευση του συλλόγου πήρε απόφαση για 48ωρη απεργία καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τη διασπαστική και απεργοσπαστική τακτική της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ. Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ απέρριψε την πρόταση για 48ωρη απεργία αλλά και πρωτοστατεί στον κλάδο για να κρατά τους εργαζόμενους διαιρεμένους, χωρισμένους σε μόνιμους και συμβασιούχους, στηρίζοντας το πέρασμα των αντεργατικών πολιτικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ