Παρασκευή 23 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ
Στο αρχείο η υπόθεση της απαγωγής Πακιστανών το 2005!

Στο «κουκούλωμα» της υπόθεσης απαγωγής Πακιστανών μεταναστών το καλοκαίρι του 2005 οδηγεί το χτεσινό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, αφού βάζει την υπόθεση στο αρχείο, παρά το σχετικό πόρισμα από εισαγγελικές έρευνες, που επιβεβαίωνε τις απαγωγές των Πακιστανών από κρατικές υπηρεσίες. Ακόμα, απαλλάσσει από την υπόθεση τον πρώην υποδιοικητή της ΕΥΠ Σερ. Τσιτσιμπή και τον Χρ. Μπακόπουλο, υπάλληλο της ΕΥΠ. Η υπόθεση είχε οδηγηθεί στα δικαστήρια μετά από μηνύσεις των δικηγόρων των απαχθέντων Πακιστανών.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλη του 2005, 28 Πακιστανοί είχαν καταγγείλει την απαγωγή τους από πράκτορες, που τους ανέκριναν και τους απήγαγαν, κρατώντας τους για μία εβδομάδα σε μυστικές τοποθεσίες - λαγούμια. Οι απαγωγείς τους ανέκριναν με πρόσχημα επαφές που είχαν με συμπατριώτες τους στο Λονδίνο, λίγο μετά από βομβιστικές επιθέσεις εκείνο το καλοκαίρι. Οι απαγωγές πραγματοποιήθηκαν από τέσσερα σημεία: Ομόνοια, Πετράλωνα, Οινόφυτα και Γιαννιτσά.

Υπενθυμίζεται ότι από προκαταρκτική εξέταση, που είχε διενεργήσει το 2006 ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, είχε προκύψει ότι είχαν γίνει απαγωγές και παράνομες ανακρίσεις Πακιστανών μεταναστών. Η Εισαγγελία είχε ασκήσει ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα της αρπαγής κατά συρροή και συναυτουργία (κακούργημα).

Τώρα, σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα Ν. Ορνεράκη, που έγινε δεκτή από τους δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, «δεν προέκυψαν ικανές ενδείξεις για τη συμμετοχή προσωπικού της ΕΥΠ στη φερόμενη ως πραγματοποιηθείσα επιχείρηση». Με άλλα λόγια, η απόφαση βγάζει «λάδι» την ΕΥΠ ως προς τη συμμετοχή της στη συγκεκριμένη ενέργεια, αλλά και την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ (ήταν τότε κυβέρνηση) και του ΠΑΣΟΚ (είχε υπογράψει συμφωνία κρατών - μελών της ΕΕ από το 2000 που έδινε τη δυνατότητα να γίνονται τέτοιες επιχειρήσεις).

Το σκεπτικό - πρόκληση

Ο πρώτος λόγος που επικαλείται το Συμβούλιο στο βούλευμα είναι: «Γιατί δεν αποδείχθηκε ότι η ΕΥΠ δρα με αυτές τις μεθόδους. Ειδικότερα από την κατάθεση του διοικητή της ΕΥΠ Γ. Κοραντή (σ.σ. σημερινό βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ.) προέκυψε ότι τη συγκεκριμένη περίοδο πράγματι υπήρξε κινητοποίηση της υπηρεσίας λόγω των επιθέσεων σε μέσα μαζικής μεταφοράς στο Λονδίνο. Η υπηρεσία συνεργάστηκε με υπηρεσίες πληροφοριών άλλων κρατών στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών. Ετσι συγκροτήθηκαν 104 συνεργεία ελέγχου από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και ελέγχθηκαν 5.432 αλλοδαποί εκ των οποίων 283 ήταν Πακιστανοί υπήκοοι. Από τη στιγμή που έλαβαν χώρα δεκάδες νόμιμοι έλεγχοι, η ΕΥΠ δεν είχε καμιά ανάγκη να προβεί σε παράνομες επιχειρήσεις τέτοιας έκτασης και έντασης όπως περιγράφουν οι καταγγέλλοντες».

Μόνο που η παραπάνω εκδοχή διαψεύδεται από τα ίδια τα γεγονότα. Ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» είχε αποκαλύψει την Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2005 ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις 29 Μάη του 2000 είχε υπογράψει συμφωνία κρατών - μελών της ΕΕ για την «αμοιβαία δικαστική συνδρομή επί ποινικών υποθέσεων μεταξύ τους», δίνοντας τη δυνατότητα στις ξένες μυστικές υπηρεσίες να δρουν ανεξέλεγκτα στο ελληνικό έδαφος. Δίνοντας επίσης τη δυνατότητα και το δικαίωμα σε αστυνομικούς της Σκότλαντ Γιαρντ, σε συνεννόηση ή μη, με τις ελληνικές αρχές να κάνουν «απόρρητες έρευνες» υπό «απόρρητη ή πλαστή ταυτότητα» εντός της ελληνικής επικράτειας. Είναι σαφές ότι η τακτική των απαγωγών δεν αποκλείεται από τη συγκεκριμένη συμφωνία... Θυμίζουμε επίσης ότι ο Γ. Βουλγαράκης, υπουργός Δημόσιας Τάξης το 2005, είχε δηλώσει ότι «θεσμικά αυτό το περιστατικό δεν έχει υπάρξει», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει ...«εξωθεσμική» δράση ξένων μυστικών υπηρεσιών στη χώρα μας.

Το δεύτερο επιχείρημα του Συμβουλίου: «Μια τέτοια επιχείρηση θα απαιτούσε ενεργοποίηση ενός πολύ μεγάλου δικτύου, πράγμα που δεν μπορούσε αντικειμενικά να γίνει λόγω έλλειψης προσωπικού».

Και από αυτόν το λόγο, αν τον συνδέσουμε με την παραπάνω συμφωνία, συμπεραίνουμε ότι υπήρχε μεγάλη ευρύτητα δικτύου, λόγω και της συνδρομής του προσωπικού των κρατών - μελών.

Το τρίτο επιχείρημα της απόφασης του Συμβουλίου αναφέρει: «Ουδεμία άλλη σύνδεση της υπηρεσίας αποδείχθηκε. Η καταγγελία των εγκαλούντων ότι μεταφέρθηκαν σε εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγ. Παρασκευή ή την Πάρνηθα ελέγχεται ως αβάσιμος και αναπόδεικτος καθώς οι εγκαταστάσεις στην Αγ. Παρασκευή χρησιμοποιούντο εκείνη την περίοδο ως εξεταστικό κέντρο, ενώ στην Πάρνηθα δεν αποδείχθηκε ότι υπήρχαν εγκαταστάσεις της ΕΥΠ. Θεωρούμε λοιπόν ότι δεν αποδείχτηκαν στοιχεία ικανά να στηρίξουν την παραπομπή των κατηγορουμένων στο ακροατήριο» και αναφέρει επίσης, ότι «οι εγκαλούντες υπέπεσαν σε σωρεία αντιφάσεων και αναιρέσεων».

Θυμίζουμε ότι οι Πακιστανοί είχαν καταγγείλει ότι είχαν οδηγηθεί σε τοποθεσίες - λαγούμια, σε διάφορα σημεία...

Υπενθυμίζεται ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είχε ζητήσει τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση. Επίσης, το ΚΚΕ, το Δεκέμβρη του 2005, είχε καταθέσει Ερώτηση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καταγγέλλοντας τις απαγωγές και τις παράνομες ανακριτικές μεθόδους από μυστικές υπηρεσίες και άλλες δυνάμεις ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προκαλεί την κοινή λογική η κυβέρνηση (2006-06-08 00:00:00.0)
Αμετανόητη η κυβέρνηση (2006-05-18 00:00:00.0)
Ενημερώστε τη Βουλή για τις απαγωγές (2006-05-17 00:00:00.0)
Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου; (2006-03-28 00:00:00.0)
Στα χέρια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών η υπόθεση (2005-12-28 00:00:00.0)
Στη Βουλή φέρνει το θέμα το ΚΚΕ (2005-12-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ