Τετάρτη 28 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΕΣθΟΝΙΑ
Προς νέα επιχείρηση παραχάραξης της Ιστορίας

Η πολιτική της ρωσικής κυβέρνησης να αποδεχτεί πλήρως την προπαγάνδα του Γκαίμπελς, σχετικά με το Κατίν, με στόχο να εξομαλύνει τις οικονομικές σχέσεις με την Πολωνία και την οικονομική διείσδυση των ρωσικών μονοπωλίων στην αγορά της, φαίνεται ότι ανοίγει την «όρεξη» και σε άλλους, για ανάλογες ιστορικές «αναθεωρήσεις», δηλαδή διαστρεβλώσεις της Ιστορίας του Β` Παγκοσμίου Πολέμου. Ετσι, τα εσθονικά ΜΜΕ δημοσιεύουν πληροφορίες πως επίκειται αλλαγή της θέσης της Ρωσίας έναντι της λεγόμενης «κατοχής» της Εσθονίας από την ΕΣΣΔ.

Να σημειώσουμε εδώ πως οι σημερινές αρχές της Εσθονίας χαρακτηρίζουν την ένταξη της χώρας τους το 1940 στη σύνθεση της ΕΣΣΔ ως «σοβιετική κατοχή» και προβάλλουν κατά καιρούς οικονομικά αιτήματα «αποζημίωσης» προς τη σημερινή Ρωσία, που τη θεωρούν «διάδοχο» της ΕΣΣΔ.

Στα δημοσιεύματα υπάρχουν αναφορές σε συγκεκριμένους Ρώσους διπλωμάτες, που επεξεργάζονται τη σχετική αλλαγή θέσης της Ρωσίας, που μέχρι σήμερα αρνείται να αναγνωρίσει την «κατοχή». Επίσης σημειώνονται διεργασίες στις οργανώσεις του πολυπληθή ρωσόφωνου πληθυσμού της Εσθονίας, γύρω από το θέμα.

Σχολιάζοντας αυτά τα δημοσιεύματα των εσθονικών ΜΜΕ για την αλλαγή της θέσης της Ρωσίας έναντι της λεγόμενης «κατοχής» της Εσθονίας, ο επίσημος εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Αντρέι Νεστερένκο, δήλωσε πως «το ζήτημα της λεγόμενης κατοχής της Εσθονίας από την πρώην ΣΕ έχει κλείσει οριστικά για τη Ρωσία. Στο Διεθνές Δίκαιο η έννοια "κατοχή" σημαίνει απόκτηση από ένα κράτος εδάφους, μη κατοικημένου από άλλους, είτε προσωρινή κατοχή του εδάφους άλλου κράτους στη διάρκεια πολέμου. Ωστόσο, μεταξύ της ΕΣΣΔ και της Βαλτικής δεν υπήρχε κατάσταση πολέμου, η δε είσοδος των στρατευμάτων έγινε με τη συγκατάθεση των αρχών αυτών των Δημοκρατιών».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ