Τετάρτη 28 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ ΑΕ
Σχεδιάζουν σημαντικές ανατιμήσεις

Η απελευθέρωση της αγοράς οδηγεί σε νέες αυξήσεις των τιμολογίων

Αναπόφευκτες θεωρεί η ΔΕΗ ΑΕ τις ανατιμήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν χτες στη συνάντηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της, Α. Ζερβού, με δημοσιογράφους, οι ανατιμήσεις μπορεί να επισπευσθούν ελέω... ΔΝΤ, που δεν είναι απίθανο, αν και δεν το έκανε προς το παρόν, να ζητήσει και την «απελευθέρωση» των τιμολογίων. Ωστόσο, τα νέα χαράτσια για τις λαϊκές οικογένειες είναι δρομολογημένα εδώ και καιρό, ήδη επί ΝΔ, και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απλώς θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες, οι οποίες θα ανατρέψουν ακόμη και τη σημερινή εικόνα στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, που έχει εξαναγκάσει νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις σε μείωση της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει αποδεχτεί το σκεπτικό της επιχείρησης, η οποία από τον περασμένο Νοέμβρη έχει ζητήσει τον «εξορθολογισμό» των τιμολογίων, ώστε οι 32 διαφορετικές κατηγορίες τους να περιοριστούν σε τουλάχιστον 8 και να πάψουν οι «σταυροειδείς» επιδοτήσεις. Κάποια τιμολόγια αποφέρουν σήμερα μεγάλο κέρδος στη ΔΕΗ προκειμένου να αντισταθμιστεί η απώλεια από άλλα, χαμηλότερα, όπως, για παράδειγμα, το αγροτικό. Η νέα ρύθμιση, που περιμένει την έγκριση της κυβέρνησης, θα οδηγήσει στη μείωση κάποιων τιμολογίων, π.χ., εμπορικών, και στην αύξηση άλλων, π.χ., οικιακών με χαμηλές καταναλώσεις. Ανατιμήσεις της τάξης τουλάχιστον του 5% εκτιμάται ότι θα πρέπει να περιμένουν οι οικιακοί καταναλωτές μόνο από αυτόν τον εξορθολογισμό.

Επιπρόσθετα, η ΔΕΗ ΑΕ αντιμετωπίζει τη χρέωση των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων από το 2013, εκτιμώντας ότι το κόστος της μπορεί να αυξηθεί και κατά 800 εκατ. ευρώ. Στόχος της, αν και όλες οι αποφάσεις αφορούν την κυβέρνηση, όπως σημείωσε ο επικεφαλής της, είναι να αντλήσει αυτά τα χρήματα από τους καταναλωτές. Η θέση της ΔΕΗ είναι υπέρ της σταδιακής ανατίμησης των τιμολογίων γύρω στο 5% ανά έτος, προκειμένου να μην έρθει... απότομα στους καταναλωτές.

Ο συνδυασμός των παραπάνω κάνει απρόβλεπτες τις αυξήσεις, οι οποίες ωστόσο αναμένονται βαρύτατες και ακόμη πιο σκληρές για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους αυτή την περίοδο. Ωστόσο, σε όλα αυτά δεν υπολογίζεται και η πιθανή αύξηση του κόστους παραγωγής από την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου και άλλους παράγοντες, που συνακόλουθα αυξάνει τη χοντρική τιμή, στη βάση της οποίας πουλάνε και οι ιδιώτες παραγωγοί. Ρυθμίσεις που θα έρθουν να καλύψουν και αυτές τις εξελίξεις, επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τις τιμές που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές. Σίγουρη θεωρείται και η αύξηση του τέλους ΑΠΕ, αφού η πολιτική εξάπλωσής τους κατά προτεραιότητα και με ακόμη μεγαλύτερες ενισχύσεις και εγγυημένες τιμές πώλησης, απ' ό,τι μέχρι σήμερα, θα απαιτήσει τεράστια ποσά που θα βαρύνουν τα τιμολόγια.

Η συμβολή του ΔΝΤ σε όλα αυτά ενδέχεται να είναι η επίσπευση εισαγωγής των νέων τιμολογίων και η γενικότερη πίεση για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, καθώς υπάρχει καθυστέρηση στην προσαρμογή της χώρας με το λεγόμενο «2ο πακέτο» της ΕΕ για την ηλεκτρική ενέργεια και ήδη έχει προωθηθεί το «3ο πακέτο», για το οποίο έχουμε περιθώριο μέχρι τον ερχόμενο Μάρτη για τις απαραίτητες προσαρμογές.Το ΔΝΤ ρώτησε, πάντως, στη συνάντηση με την υπουργό Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη, εάν υπάρχει πρόθεση απώλειας του 51% στη ΔΕΗ και η απάντηση ήταν αρνητική, αν και ο επικεφαλής της ΔΕΗ θεωρεί ότι όλα μπορεί να αλλάξουν.

Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει σήμερα πρόβλημα με την υφαρπαγή πελατών της από ανταγωνιστές, οι οποίοι κάνουν εκπτώσεις στις κατηγορίες των «ακριβών» τιμολογίων, χωρίς να αναλαμβάνουν τα βάρη των «φτηνών». Γι' αυτό έχει ζητήσει την εξίσωση των υποχρεώσεων. Σύμφωνα με τον Α. Ζερβό, εξετάζεται η υπαγωγή κάποιων τιμολογίων στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), οι οποίες και πάλι πληρώνονται από όλους τους καταναλωτές! Σύντομα θα παρουσιαστεί και το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ