Τετάρτη 28 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σενάρια για το «εποικιστικό πάγωμα»

ΡΑΜΑΛΑ.--

Σιωπή τήρησε, και χθες, η ισραηλινή ηγεσία όσον αφορά στις πληροφορίες, τόσο από το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης «Καντίμα» όσο και από τις δημοτικές αρχές της Ιερουσαλήμ, ότι έχουν σταματήσει - «παγώσει» οι εργασίες ανοικοδόμησης σε εποικισμούς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Μέλη της κυβέρνησης επέμεναν στην εκδοχή ότι πρόκειται για «διάλειμμα προκειμένου να λυθούν ορισμένα γραφειοκρατικά ζητήματα», όμως και στον ισραηλινό Τύπο πλήθαιναν τα σενάρια ότι σιωπηλά η κυβέρνηση Νετανιάχου υποχώρησε, προς το παρόν, απέναντι στις εντονότατες αμερικανικές πιέσεις και «πάγωσε» προσωρινά τον εποικισμό στην κατεχόμενη πλευρά της Ιερής Πόλης.

Από την άλλη πλευρά, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος επιβεβαίωνε ότι την επόμενη βδομάδα θα επισκεφτεί την Ουάσιγκτον μετά από σχετική πρόσκληση του ειδικού απεσταλμένου του Λευκού Οίκου στην περιοχή, Τζορτζ Μίτσελ. Ο Αμπάς δεν απέκλεισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, το ενδεχόμενο να δεχτεί να αναθερμανθεί η προοπτική των έμμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων. Συμπλήρωσε, όμως, ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί, το Σαββατοκύριακο, σε συνεννόηση με τον Αραβικό Σύνδεσμο και τις αραβικές ηγεσίες.

Χτες ξέσπασαν συγκρούσεις, μεταξύ του ισραηλινού στρατού και Παλαιστινίων διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν έξω από το χωριό Ουαλατζέχ, κοντά στα όρια της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, για τη συνεχιζόμενη ανέγερση του διαχωριστικού τείχους. Σύμφωνα με φιλειρηνικές οργανώσεις, δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί, αν και η αντιμετώπιση από πλευράς του ισραηλινού στρατού ήταν ιδιαίτερα σκληρή. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν, στη βόρεια Δ. Οχθη, μεταξύ στρατού και μιας μικρής ομάδας εποίκων που αντέδρασαν στην κατεδάφιση ορισμένων πρόχειρων κατασκευών έξω από τα όρια των υπαρχόντων εποικισμών.

Χθες, επίσης, η Παλαιστινιακή Αρχή υιοθέτησε νομοθεσία, η οποία απαγορεύει την πώληση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη προϊόντων που προέρχονται από τους εποικισμούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα δολοφονία, συλλήψεις και κατασχέσεις γης (2023-12-08 00:00:00.0)
Σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ κατά των εποικισμών (2023-02-17 00:00:00.0)
Μπέντζαμιν Νετανιάχου (2013-08-18 00:00:00.0)
Εποικισμοί: Η «καρδιά» της ισραηλινής κατοχής (2011-08-07 00:00:00.0)
«Συμφωνία» παρά τις διαφωνίες τακτικής (2009-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ