Παρασκευή 30 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ηταν προαποφασισμένα

Το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα, για την επερχόμενη λαίλαπα. Εξήγησαν στους εργαζόμενους ότι η επιθετικότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δε θα κοπάσει από μόνη της. Η ταύτιση των κυβερνώντων με τις αξιώσεις του κεφαλαίου και η απόλυτη σύμπλευσή τους με τα πλέον αντιδραστικά κέντρα, τα οποία στο όνομα της επιχειρηματικής κερδοφορίας απεργάζονται τον εξανδραποδισμό των εργαζομένων, τους υποχρεώνουν να τραβήξουν το σκοινί μέχρι τέλους.

Μην τους πιστεύετε, όταν λένε ότι λόγω εκτάκτων περιστάσεων, όπως είναι τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, αναγκάζονται να μπήγουν το μαχαίρι, όλο και πιο βαθιά, στο σώμα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Λένε ψέματα. Ολες οι χώρες στην ΕΕ έχουν υψηλά ελλείμματα και χρέη. Τα μέτρα ήταν προαποφασισμένα, αλλά ανακοινώνονται σε δόσεις, για να μη φουντώσει η λαϊκή αγανάκτηση. Για να εξουδετερώσουν την αντίδραση και την οργή του λαού, που, μετά από τόσα χρόνια λιτότητας και υποσχέσεων για το ...καλύτερο, βομβαρδίζεται συνεχώς με μέτρα που ευτελίζουν τελείως το, έτσι κι αλλιώς, πενιχρό εισόδημα, απειλείται με δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, του μειώνουν δραστικά το μισθό, χάνει κυριολεκτικά τη σύνταξή του, παραδίνεται βορά στις ορέξεις της πλουτοκρατίας.

Η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ γνώριζαν από την πρώτη στιγμή πού πάει το πράγμα. Στο παράδειγμα της Ελλάδας, όπου και χάρη στη λαϊκή παρέμβαση καθυστερούσαν μια σειρά αντιλαϊκές προσαρμογές στις σύγχρονες ανάγκες του καπιταλισμού, υλοποιείται σήμερα ένα σχέδιο που αφορά όλες τις χώρες, το σύνολο των εργαζομένων στις χώρες - μέλη της ΕΕ. Γι' αυτό, από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη ακόμα, όταν ο Γ. Παπανδρέου μας καθησύχαζε ότι δεν τρέχει τίποτα, ο Γιούνγκερ του Γιούρογκουπ ευχόταν στους εργαζόμενους της χώρας μας «κουράγιο και υπομονή, γιατί τα μέτρα θα είναι πολύ σκληρά».

Στόχος των κυβερνώντων και όλων όσοι, άμεσα ή έμμεσα, στηρίζουν τις αντιλαϊκές τους επιλογές, δεν είναι να σώσουν τη χώρα. Το μοναδικό τους ενδιαφέρον εστιάζεται στο να ξελασπώσουν την άρχουσα τάξη από τα προβλήματα και τις αντιθέσεις που γεννά το ίδιο το σύστημα. Το μόνο που επιδιώκουν είναι να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το κομμάτι του κοινωνικού πλούτου που νέμονται τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές. Αποκλειστικός οδηγός τους είναι η εξασφάλιση μεγαλύτερης κερδοφορίας για το κεφάλαιο, μέσα από την ακόμα πιο άγρια λεηλασία του εισοδήματος και των εναπομεινάντων δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ δε μάσησε τα λόγια του ούτε στιγμή. Την ώρα που διαδηλώνει ότι οι εργαζόμενοι, που εδώ και μια εικοσαετία βογκούν στο όνομα της «επιχειρηματικότητας» και του «ανταγωνισμού», δε χρωστάνε ούτε ένα ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου και των κερδών, λέει ξεκάθαρα στους εργαζόμενους ότι το «αύριο» εξαρτάται από τους ίδιους. Από τη δική τους ταξική πάλη. Τη δική τους συνειδητοποίηση, ότι αυτοί έχουν, όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να βάλουμε φρένο στις εγκληματικές επιλογές του «μαύρου μετώπου». Στο χέρι μας είναι να φρενάρουμε τα αντιλαϊκά σχέδια, να ανατρέψουμε τα δεδομένα, να απαιτήσουμε ό,τι μας ανήκει. Μόνο που βασική προϋπόθεση για όλα αυτά, είναι να συναντηθούμε στο δρόμο του αγώνα, να ξεσηκωθούμε, να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή. Να τους τρομάξουμε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ