Παρασκευή 30 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αποκαλύπτεται ο ρόλος του κυβερνητικού συνδικαλισμού

ΠΑΣΚ, «Συνεργασία» και «Παρεμβάσεις» στην ΟΛΜΕ αρνήθηκαν να στηρίξουν τους εκπαιδευτικούς που διώκονται επειδή απέργησαν

Σε όλο του το μεγαλείο φάνηκε ο επικίνδυνος ρόλος του κυβερνητικού συνδικαλισμού στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, όταν συζητήθηκε, προχτές, η πρόταση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών να βγει από την Ομοσπονδία ψήφισμα υπεράσπισης του δικαιώματος στην απεργία και απαίτησης να σταματήσουν οι διώξεις κατά των απεργών εκπαιδευτικών. Το ψήφισμα αυτό αρνήθηκαν να ψηφίσουν οι δυνάμεις του κυβερνητικού και συναινετικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ).

Πιο συγκεκριμένα, η τοποθέτηση της ΠΑΣΚ ήταν «να επιδειχθεί επιείκεια διότι... υπέπεσαν σε πλάνη», ενώ το πνεύμα της τοποθέτησης ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ (που επίσης τάχθηκαν κατά, ήταν ότι «αν ψηφιστεί είναι σα να δεχόμαστε ότι τα συνδικάτα του ΠΑΜΕ μπορούν να καλούν σε απεργία και ανοίγουμε δρόμο οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να συμμετέχουν σε τέτοιες απεργίες»!

Προκειμένου να μην ταυτιστούν πλήρως με τη γενικευμένη επιχείρηση της κυβέρνησης, που με οδηγίες και κλήσεις σε απολογία επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους εκπαιδευτικούς που σηκώνουν ανάστημα και απεργούν, οι συμβιβασμένες ΠΑΣΚ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ είπαν ότι «θα» βγάλουν ένα σύντομο ψήφισμα που απλά θα ζητά το σταμάτημα των διώξεων, δε θα υπερασπίζεται όμως σε καμιά περίπτωση το δικαίωμα στην απεργία που κηρύσσουν οι ταξικές δυνάμεις. Δηλαδή, θα πουν ένα «όχι» στις διώξεις για... να βγάλουν την υποχρέωση, όχι όμως και να στηρίξουν τους εκπαιδευτικούς.

Το ψήφισμα που κατέθεσε το ΠΑΜΕ στην ΟΛΜΕ και αρνήθηκαν οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού να στηρίξουν έχει ως εξής:

«Να σταματήσουν οι διώξεις των συναδέλφων που απέργησαν στις 21 Απρίλη.

Το ΔΣ καταδικάζει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την προσπάθεια εκφοβισμού και δίωξης συναδέλφων που απέργησαν στις 21 Απρίλη, ημέρα απεργίας που κήρυξαν τα συνδικάτα που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.

Με έγγραφά τους οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Αιγαίου, καλούν σε απολογία συναδέλφους που απέργησαν.

Οι πρακτικές αυτές συνιστούν ευθεία ανάμειξη του κράτους στις υποθέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, είναι παραβίαση κάθε αρχής ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης.

Καλούμε τους συναδέλφους να μην παραβρεθούν σε καμία απολογία. Για την πράξη τους και τη στάση τους δεν έχουν να απολογηθούν για τίποτα και σε κανέναν.

Η επιλογή στην απεργία είναι υπόθεση συλλογική όπως και ατομική, είναι επιλογή συνείδησης, κι όταν κάποιος δηλώνει απεργία οφείλουμε τουλάχιστον να το σεβαστούμε, πόσο μάλλον που εκείνη την ημέρα με τον έναν ή άλλον τρόπο είχαν κηρύξει απεργία 17 ΕΛΜΕ και Σύλλογοι σε όλη τη χώρα.

Καλούμε τα ΔΣ των ΕΛΜΕ και τις Γενικές Συνελεύσεις να απαιτήσουν να σταματήσουν τώρα οι διώξεις των απεργών συναδέλφων.

Να αποσυρθεί η εγκύκλιος της ντροπής και των διώξεων.

Η υπεράσπιση του δικαιώματος ενός ανθρώπου να δηλώνει "απεργός" είναι υπόθεση όλων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ