Κυριακή 2 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Πρωτομαγιά 2010 ΠΑΜΕ
ΟΔΗΓΟΣ ΜΑΣ ΤΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ
Κλιμακώνουμε με πίστη στη δύναμη της εργατικής τάξης

Η επιτυχία των απεργιακών συγκεντρώσεων της Πρωτομαγιάς δίνει ώθηση στην πανεργατική απεργία της επόμενης Τετάρτης

Στη νεολαία αφιέρωσε το ΠΑΜΕ τη φετινή Πρωτομαγιά, αναδεικνύοντας την ανάγκη να δυναμώσει ολόπλευρα η παρέμβαση στους νέους εργάτες
Στη νεολαία αφιέρωσε το ΠΑΜΕ τη φετινή Πρωτομαγιά, αναδεικνύοντας την ανάγκη να δυναμώσει ολόπλευρα η παρέμβαση στους νέους εργάτες
Η όξυνση της ταξικής πάλης δεν αμφισβητείται από κανέναν. Δεν είναι μόνον η άνευ προηγουμένου επίθεση που έχουν εξαπολύσει το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι στο σύνολο των εργαζομένων, σε κάθε πτυχή της ζωής τους, προκειμένου να αυγατίσουν τα κέρδη τους μέσα από την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης. Είναι ότι πλέον η αστική τάξη και τα όργανά της μετέρχονται όλα τα μέσα, προκειμένου να πλήξουν τον ταξικό πόλο του εργατικού κινήματος, το ΠΑΜΕ. Και το κάνουν, γιατί αναγνωρίζουν στο ΠΑΜΕ ότι αυτό πρωτοστατεί στην πάλη για την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Πάλη, που απειλεί την ίδια την ύπαρξη του εκμεταλλευτικού τους συστήματος.

Κάθε λογής πολιτικάντηδες, έμμισθοι απολογητές του σάπιου και βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος, συνδικαλιστές πεμπτοφαλαγγίτες εξαπολύουν ομοβροντίες κατά του ΠΑΜΕ. «Δε μετερχόμεθα τέτοιων πρακτικών», βροντοφωνάζει ο υποτακτικός της κυβέρνησης και του κεφαλαίου πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, καταδικάζοντας το δικαίωμα της περιφρούρησης της απεργίας από την εργοδοτική τρομοκρατία και, τελικά, την ίδια την απεργία. Αλλοι (όπως ο υφυπουργός Οικονομίας Φ. Σαχινίδης) φτάνουν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι για τα ελλείμματα και την κρίση φταίει ...το ΠΑΜΕ. Ιδού ο συλλογισμός τους: «Δεν πρέπει να αναζητούμε ευθύνες ούτε από τρίτους, ούτε από τέταρτους, να λέμε υπεύθυνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι υπεύθυνη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δεν είναι υπεύθυνο το ΠΑΜΕ, που τόσα χρόνια δεν αφήνει να αναπτυχθεί μια οικονομική δραστηριότητα που θα μπορούσε να αποδώσει στην ελληνική οικονομία. Αναζητούμε δηλαδή τις ευθύνες εκτός Ελλάδος και δεν αναζητούμε τις ευθύνες εντός Ελλάδος»!

Να γιατί και η πρωτομαγιάτικη απεργία αποτελεί καρφί στο μάτι της ολιγαρχίας. Γιατί η Πρωτομαγιά δεν είναι μια απλή γιορτή, αλλά μέρα απολογισμού και συνέχισης της πολύμηνης μάχης, που εντείνεται μέρα με τη μέρα ενάντια στο κεφάλαιο και στους όρους ύπαρξής του. Μέρα συνολικής αποτίμησης των αγώνων και δυνάμεων της εργατικής τάξης, για να τραβήξει ακόμα πιο μπροστά. Γιατί η Πρωτομαγιά δεν είναι απλώς μια μέρα μνήμης, είναι μέρα διδαχής της αξίας της ταξικής ενότητας και οργάνωσης, αφού μόνον η πάλη των εργατών σε ταξική κατεύθυνση μπορεί να βάλει εμπόδια στους αντεργατικούς σχεδιασμούς και να φέρει κατακτήσεις αντίστοιχες των σημερινών αναγκών.

«Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Το σύνθημα που τρέμει η ολιγαρχία του πλούτου
«Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Το σύνθημα που τρέμει η ολιγαρχία του πλούτου
Να γιατί αποκτά ειδικό βάρος - πολύ περισσότερο στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο - το μαζικό «παρών» στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, μαζί με ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ, αναδεικνύοντας την ανάγκη αντιμονοπωλιακής συσπείρωσης και πάλης όλου του λαού. Η συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς δεν είναι συμμετοχή σε μιαν επέτειο, αλλά βήμα κλιμάκωσης της πάλης. Κλιμάκωσης, που αφορά, αφ' ενός, την αύξηση και πολυμορφία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων στους χώρους δουλειάς και, αφ' ετέρου, την ολόπλευρη ενίσχυση της ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης με τη μεγαλοεργοδοσία και τους μηχανισμούς της: Την καθημερινή σύνδεση της πάλης για τη διεκδίκηση επιμέρους αιτημάτων με την πάλη για ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Οι απεργιακές συγκεντρώσεις των ταξικών δυνάμεων δεν είναι συγκεντρώσεις συντεχνιών, αλλά συγκεντρώσεις ανάδειξης της αναγκαιότητας ενιαίας αγωνιστικής απάντησης από το σύνολο των εργαζομένων και της δημιουργίας Μετώπου με τους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους ενάντια στον κοινό εχθρό.

Η πρωτομαγιάτικη απεργία είναι ένα ακόμα βήμα στην υπόθεση ανασύνταξης του εργατικού κινήματος. Σταθμός στην ένταση της ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης με την αστική τάξη και τα όργανά της. Σταθμός στην αμείωτη πάλη του ΠΑΜΕ, για να ξεμπροστιάζεται η αστική προπαγάνδα, να παίρνει απάντηση η εργοδοτική τρομοκρατία, να αναδεικνύονται οι πραγματικές αιτίες γέννησης και όξυνσης των προβλημάτων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, να αναδεικνύεται πειστικά ο δρόμος για την αντιμετώπισή τους: Πόσο ρεαλιστικός και επίκαιρος είναι σήμερα ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, η λαϊκή εξουσία και οικονομία. Μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής στα χέρια της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, ώστε να παράγουν με κριτήριο τις ανάγκες των εργατικών και λαϊκών οικογενειών και όχι για να αυγατίζουν τα κέρδη των παράσιτων.

Βήμα στην ενίσχυση του αντιμονοπωλιακού, αντιιμπεριαλιστικού λαϊκού μετώπου μπορεί να αποτελέσει και η σημερινή κινητοποίηση
Βήμα στην ενίσχυση του αντιμονοπωλιακού, αντιιμπεριαλιστικού λαϊκού μετώπου μπορεί να αποτελέσει και η σημερινή κινητοποίηση
Ετσι ανοίγουμε πιο αποφασιστικά το δρόμο για άμεση κλιμάκωση, με πρώτο επόμενο σταθμό την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 5 Μάη.


Χ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ