Τετάρτη 5 Μάη 2010 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Ελπίδα ο συντονισμένος αγώνας»

Υπόμνημα της ΑΣΓΜΕ για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

«Καμία συνενοχή στα αντιδραστικά τους σχέδια», είναι η απάντηση της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) στα όσα προωθούνται μέσα από το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και τα γενικότερα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης.

Aντιπροσωπεία της ΑΣΓΜΕ και των Ομοσπονδιών Γονέων Αθήνας, Πειραιά και Ανατολικής Αττικής επέδωσαν προχτές ψήφισμα με τις θέσεις τους για το πολυνομοσχέδιο στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων και στο προεδρείο της Βουλής. Οι γονείς δηλώνουν την αντίθεσή τους στα μέτρα που φέρνει το νομοσχέδιο και δηλώνουν ότι θα διεκδικήσουν την Παιδεία των πραγματικών λαϊκών αναγκών. Οπως σημειώνουν, «ξεκινά την υλοποίηση των αντιδραστικών σχεδίων της κυβέρνησης για το "νέο σχολείο" και πιο συγκεκριμένα: Συνεχίζει τις αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, αποσυνδέει το πτυχίο από το επάγγελμα, συνεχίζει και διευρύνει την ωρομισθία, αλλάζοντας το όνομά της, διαλύει κάθε παιδαγωγική λειτουργία του σχολείου. Με την "αυτοαξιολόγηση" της σχολικής μονάδας σπάει τον ενιαίο χαρακτήρα του προγράμματος σπουδών, διευρύνει τον ταξικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης, μετατρέπει τα σχολεία σε ξέφραγο αμπέλι στις επιχειρήσεις». Οι εκπρόσωποι των γονιών συνδέουν τα μέτρα του νομοσχεδίου με τα σχέδια για αποκέντρωση, για δημιουργία τμημάτων με 30 μαθητές, νέα βάρη στις τσέπες των γονιών.

Ανάμεσα σε άλλα, στο υπόμνημα σημειώνουν: «Εχουμε πολλές φορές αναλύσει τις ανάγκες και τα αιτήματά μας στο Υπουργείο Παιδείας, γραπτά και προφορικά. Τα μέτρα τους δεν έχουν καμιά σχέση με τις ανάγκες μας, δεν απαντούν στα αιτήματά μας. Αλλωστε η κυβέρνηση δεν παύει να δηλώνει πως ο "διάλογος" αρχίζει από τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας. Τα νέα μέτρα δηλαδή θα είναι συνέχεια των προηγούμενων αποκρουστικών μέτρων και η "συμμαχία των προθύμων της νέας μεταρρύθμισης" προσπαθεί να μας εξαπατήσει και να καλλιεργήσει κλίμα προσδοκίας και αναμονής. Θέλουν να αποκρύψουν πως οι σχεδιασμοί τους καταργούν ολοσχερώς το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, αναθέτουν στους επιχειρηματίες - χορηγούς το περιεχόμενο της μόρφωσης και της έρευνας και εκφυλίζουν τη γνώση σε μια χαμηλού κόστους "κατάρτιση", προσαρμοσμένη στις συγκυριακές ανάγκες της "αγοράς"», αναφέρουν οι εκπρόσωποι των γονιών και σημειώνουν ότι «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, καταλαβαίνουμε πως αυτή η πολιτική σημαδεύει κύρια τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας. Τα παιδιά μας μια ελπίδα έχουν. Τον συντονισμένο αγώνα για τη διεκδίκηση των ριζικών αλλαγών που χρειάζεται η παιδεία και η κοινωνία. Το "νέο σχολείο" δεν είναι το σχολείο των αναγκών μας. Είναι τόσο παλιό όσο και ο εργασιακός μεσαίωνας που βιώνουμε σήμερα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ