Τρίτη 4 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ
Ανείπωτη καταστροφή

Τεράστια είναι η περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, από την ασυδοσία των πολυεθνικών του πετρελαίου
Τεράστια είναι η περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, από την ασυδοσία των πολυεθνικών του πετρελαίου
ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ.--

Δύο ολόκληρες βδομάδες μετά την έκρηξη της 20ής Απριλίου στην πλατφόρμα Deepwater Horizon ιδιοκτησίας της Transocean Ltd και εκμετάλλευσης της βρετανικών συμφερόντων πολεθνικής του πετρελαίου ΒΡ και τη βύθισή της 48 ώρες αργότερα στον Κόλπο του Μεξικού, οι 11 εργαζόμενοι που αγνοούνται από την πρώτη μέρα θεωρούνται νεκροί αλλά φυσικά δεν έχουν βρεθεί ίχνη τους ενώ τέσσερις νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απειλεί και άλλες με οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή.

Η καταστροφή ακόμη δεν μπορεί καν να υπολογιστεί καθώς η πετρελαιοκηλίδα έχει έκταση άνω των 200 επί 100 χλμ. και την ίδια ώρα συνεχίζεται η διαρροή από τη γεώτρηση στον βυθό όπου υπολογίζεται ότι αναβλύζουν καθημερινά 25.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Τέλεγκραφ. Μετά τη Λουιζιάνα, και οι Πολιτείες του Μισισίπι, της Αλαμπάμα και της Φλόριντα κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι μια ανεξέλεγκτη και συνεχιζόμενη εκροή πετρελαίου, που κάποιοι υπολογίζουν ότι μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 90 ημέρες, θα δημιουργήσει ένα εφιαλτικό σενάριο για ολόκληρες περιοχές που εκτείνονται μέχρι τον Ατλαντικό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα που επισκέφτηκε την Κυριακή τις πληγείσες περιοχές στην Λουιζιάνα, δήλωσε με στόμφο ότι: «η ΒΡ είναι υπεύθυνη για τη διαρροή αυτή. Η ΒΡ θα πληρώσει». Εντούτοις μάλλον πρόκειται για μία πολύ καθυστερημένη και εξαιρετικά ανεπαρκή δήλωση... Εξάλλου επί δύο βδομάδες ο Λευκός Οίκος αρκέστηκε στις διαβεβαιώσεις της πολυεθνικής δίχως κάν να ασκεί οποιαδήποτε πίεση. Κάτι που θυμίζει πολύ την άλλη τεράστια καταστροφή του κυκλώνα «Κατρίνα» το 2005 όπου η περιοχή της Νέας Ορλεάνης αφέθηκε στην μοίρα της.

Τώρα δύο σχεδόν βδομάδες από την βύθιση της πλατφόρμας η ΒΡ «προτίθεται να τοποθετήσει» στις επόμενες 6-8 ημέρες με τη βοήθεια τεσσάρων υποβρύχιων ρομπότ ένα «καπάκι» βάρους 70 τόνων ώστε να κλείσουν οι στρόφιγγες της εξέδρας που βρίσκονται σε βάθος 1.800 μέτρων και να περιοριστεί η πετρελαιοκηλίδα ενώ τα χημικά που χρησιμοποιεί από την Πέμπτη για να διαλύσει την πετρελαιοκηλίδα, σύμφωνα με ειδικούς, αναμένεται να έχουν επίσης σοβαρότατες συνέπειες στο περιβάλλον.

Τέλος, η κρατική Εταιρεία Γεωτρήσεων του Ιράν προσφέρθηκε να βοηθήσει για να αποτραπεί μια «οικολογική καταστροφή» από την τεράστια πετρελαιοκηλίδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ