Σάββατο 8 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Αφιερώματα για την Αντιφασιστική Νίκη

Στο πλαίσιο της 65χρονης επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης (9 Μάη 1945), η εκπομπή «Από τη σμίλη στο Γουτεμβέργιο», που θα μεταδοθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ στα FM», θα παρουσιάσει το διήγημα της Αννας Ζέγκερς (1900-1983) «Ενας άνθρωπος γίνεται ναζί», που περιλαμβάνεται στην έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» με τίτλο «Η εκδρομή των νεκρών κοριτσιών, διηγήματα 1926-1944».

Η Αννα Ζέγκερς δέχθηκε όσο λίγοι τιμητικές διακρίσεις, βραβεία και παράσημα για τους αγώνες της για την πρόοδο του κόσμου και για το λογοτεχνικό έργο της. Μετά από διωγμούς και πολλές περιπέτειες, επιστρέφει το 1947 στην Ανατολική Γερμανία, όπου γίνεται πρόεδρος της Ενωσης Συγγραφέων της ΛΔΓ μέχρι το 1978. Από το 1928 είχε γίνει μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας. Οταν πήραν στη Γερμανία την εξουσία οι ναζί, η Αννα Ζέγκερς βρισκόταν στο Βερολίνο, συνελήφθη, αλλά κατόρθωσε να διαφύγει και να περάσει στο εξωτερικό με όλη την οικογένειά της.

Στο «Ενας άνθρωπος γίνεται ναζί» παρακολουθούμε την αθόρυβη (και γι' αυτό τόσο επικίνδυνη) πορεία ενός απλού παιδιού του γερμανικού λαού προς τη φασιστικοποίησή του, δείχνοντας πόσο εύκολα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και πως ο φασισμός δεν εκδηλωνόταν μονάχα σαν μια κραυγαλέα θηριωδία, αλλά ήταν και καθημερινό φίδι, που με την έρπουσα πορεία του ξέφευγε από την αντίληψη πολλών ανθρώπων, ώσπου να είναι αργά. Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει η Αννεκε Ιωαννάτου.

Νίκη των Λαών κατά του φασισμού

Με ένα τετράωρο αφιέρωμα, την Κυριακή 9 Μάη, από τις 11 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι, ο «902 Αριστερά στα FM» τιμά τη Μέρα της Νίκης των Ναών κατά του φασισμού το 1945.

Στις 11 π.μ., στην εκπομπή «Ποιητική αδεία», ο Γιώργος Μηλιώνης αναφέρεται στην επιχείρηση παραχάραξης της Ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στις επιδιώξεις και τους στόχους της εξελισσόμενης αντικομμουνιστικής εκστρατείας.

Στη 1 μ.μ., ο Παύλος Ρούφας πραγματοποιεί ένα ταξίδι στο παρελθόν με αφετηρία το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και τέλος τις παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με σκοπό να καταδείξει τα αίτια και τις συνθήκες της γέννησης και της ανάπτυξης του ναζισμού και το ρόλο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Στις 2 μ.μ., η Κλημεντία Πιερράκου διαβάζει δύο κείμενα του Μπέρτολτ Μπρεχτ για τον πόλεμο και το φασισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ