Τρίτη 11 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ατζέντα ... εμπορευματοποίησης

Οι μηχανισμοί για την εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ, που δένουν ασφυκτικά τον πολιτισμό στο άρμα της αύξησης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, είναι το αντικείμενο του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ, που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες. Στην ατζέντα περιλαμβάνονται, επίσης, θέματα για την εκπαίδευση και τον αθλητισμό.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το λεγόμενο «Σήμα της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και η «Πράσινη Βίβλος» για την «απελευθέρωση» των «δυνατοτήτων» των «πολιτιστικών βιομηχανιών». Πρόκειται για αλληλοσυμπληρούμενα σχέδια, στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας αντίστοιχα. Το «Σήμα» είναι ένα είδος «πιστοποίησης» μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, το οποίο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις αρχές του περασμένου Μάρτη, στοχεύει στο «να δοθεί έμφαση σε χώρους που τιμούν και συμβολίζουν την ολοκλήρωση, τα ιδανικά και την ιστορία της Ευρώπης»... όπως την εννοούν τα μονοπώλια φυσικά. Πρόκειται για «καραμπινάτη» περίπτωση ιδεολογικής χειραγώγησης, με την ΕΕ να αυτοχρίζεται ...ως ο φορέας που θα προσδίδει «κύρος» στα μνημεία των λαών!

Η «Πράσινη Βίβλος» είναι ουσιαστικά το εργαλείο για την «ενεργό» και «αποφασιστική» ένταξη του πολιτισμού στη «Στρατηγική 2020», δηλαδή την οικονομική «ατζέντα» της ΕΕ για την επόμενη δεκαετία, που ως γνωστόν περιλαμβάνει το σάρωμα όσων εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων έχουν απομείνει.

Τέλος, θα συζητηθεί και η πορεία της ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης («Europeana»). Η ΕΕ θέλει να επιταχύνει τους ρυθμούς συμμετοχής στην «Europeana» και αυτό θα «ζητηθεί» από τους υπουργούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ