Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΡΚΟΣΟΥΡ
Η Χιλή γυρνά την πλάτη στους «γείτονες»

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι μεγάλες χώρες της Νότιας Αμερικής έχουν προσπαθήσει επί ματαίω να συνενώσουν τις δυνάμεις τους, τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο. Τις περισσότερες φορές ανεπιτυχώς. Το πιο πρόσφατο εγχείρημα είναι η δημιουργία της εμπορική ζώνης της Λατινικής Αμερικής, της Μερκοσούρ. Φυσικά το εγχείρημα αποδείχτηκε όχι μόνο αγώνας ανώμαλού δρόμου με αναβάσεις, αλλά έχει και γκρεμούς...

Οπως τη στάση της κυβέρνησης της Χιλής, που αποφάσισε, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Βραζιλίας, να μείνει προς το παρόν εκτός της ενιαίας αγοράς, να υιοθετήσει μία στάση «περιμένω και βλέπω», ενώ την ίδια στιγμή θα στρέψει το «φόκους» των εμπορικών της ενδιαφερόντων προς βορρά και συζητά με τις ΗΠΑ την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

Η συμμετοχή της Χιλής στη Μερκοσούρ είναι κρίσιμη, καθώς θεωρείται μία από τις κραταιές και αναπτυγμένες - βιομηχανικά προσανατολισμένη - οικονομίες της ηπείρου, όμως η εν λόγω στάση προκαλεί αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον της στη μεγαλύτερη εμπορική ζώνη της Λατινικής Αμερικής. Και αυτός είναι ο λόγος της επίθεσης του υπουργού Εξωτερικών της Βραζιλίας, ο οποίος άσκησε δριμύτατη κριτική στην κίνηση της Χιλής, προειδοποιώντας ότι οι συνομιλίες για την ένταξή της στη Μερκοσούρ ως πλήρους μέλους της «θα σταματήσουν», αφού... «η απόφαση της Χιλής είναι ασύμβατη με τη Μερκοσούρ», σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο «Ζουρνάλ ντο Μπραζίλ».

Αυτή ήταν η απάντηση, εκ μέρους ενός μεγάλου εταίρου προς τον Χιλιανό Πρόεδρο, Ρικάρντο Λάγκος, που ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του άρχισε διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον σχετικά με την υπογραφή διμερούς εμπορικής συμφωνίας, προσθέτοντας ότι αναμένει οι συνομιλίες να συνεχιστούν «με τον διάδοχο του Κλίντον» στο Λευκό Οίκο. Η Χιλή έχει συνάψει συμφωνίες ήδη με τον Καναδά και το Μεξικό και μελετά μια ξεχωριστή συμφωνία με τις ΗΠΑ μετά την απόρριψη της αίτησης εισδοχής της στη ΝΑΦΤΑ, το 1994.

Παρ' όλα αυτά, η Χιλή είναι συνδεδεμένο μέλος της Μερκοσούρ από το 1996 και επρόκειτο να ενταχθεί ως πλήρες μέλος στους κόλπους της τους επόμενους μήνες. Η Μερκοσούρ ιδρύθηκε το 1991 και συνολικά περιλαμβάνει ένα συνδυασμένο ΑΕΠ ύψους μεγαλύτερου από 1 τρισ. δολάρια και μια αγορά 200 εκατομμυρίων καταναλωτών. Μέλη της είναι η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη και η Παραγουάη. Εκτός από τη Χιλή, συνδεδεμένο μέλος της είναι και η Βολιβία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ