Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Και ξανά προς τα δάνεια τραβά...

ΑΓΚΥΡΑ. -

Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έκανε άλλη μια «βουτιά» 8,1% χτες, ασυγκίνητο από τις κατεπείγουσες συζητήσεις της κυβέρνησης Ετσεβίτ με την αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι όροι δανειοδότησης της χώρας.

Το τουρκικό χρηματιστήριο έχει χάσει 50% της αξίας του φέτος, και, παρά το ότι αναλυτές αναμένουν ότι το δάνειο των 5 δισ. δολαρίων ΗΠΑ μπορεί να ανατρέψει το κλίμα, εκφράζονται φόβοι ότι η κυβέρνηση Ετσεβίτ ίσως υποτιμήσει την τουρκική λίρα, τινάζοντας στον αέρα το σχέδιο μείωσης του πληθωρισμού και «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» στην Τουρκία.

Η «έξοδος» του κεφαλαίου από την τουρκική αγορά έχει φθάσει τα 6,6 δισ. δολάρια μέσα σε δύο βδομάδες, μετά το ξέσπασμα της κρίσης με τις έρευνες σε 10 τράπεζες που βρίσκονται υπό καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης, καθώς οι «επενδυτές» διαβλέπουν «αβεβαιότητα»...

Η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα πούλησε 7 δισ. δολάρια, για να «συγκρατήσει» την αγορά αγοράζοντας μετοχές, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Ασοσιέιτεντ Πρες.

Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα σταμάτησε τη ροή κεφαλαίων την περασμένη βδομάδα, οδηγώντας τα επιτόκια δανεισμού στο (ιλιγγιώδες, ακόμη και για την Τουρκία) 500%.

Οσον αφορά την αποσύνδεση των συνομιλιών του ΔΝΤ με την πορεία της αγοράς, ο Τεβφίκ Ακσόι, οικονομολόγος της Deutsche Bavk στην Κωνσταντινούπολη, σχολίασε ότι «υπάρχουν πολλά στοιχεία που είναι άγνωστα σχετικά με το δάνειο, το ύψος του, τι μέτρα προϋποθέτει (...) μέχρι ο καθένας να δει πού πάει τοι πράγμα, ο κόσμος δε θα πάρει κανένα ρίσκο».

Την ίδια ώρα, στις φυλακές...

Χτες η απεργία πείνας στις φυλακές της Τουρκίας έφθασε τις 50 ημέρες, με τους πολιτικούς κρατούμενους πλέον να φλερτάρουν με το θάνατο. 138 από τους 800 και πλέον απεργούς πείνας έχουν κάνει σαφές ότι θα απεργήσουν μέχρι θανάτου και δέχονται μόνο νερό... Η κατάσταση της υγείας των κρατουμένων, σύμφωνα με γιατρούς, έχει αρχίσει να επιδεινώνεται πολύ σοβαρά... Το όριο ζωής που δίνεται από έναν καθηγητή του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης είναι 60 ημέρες.

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί σε καμία περίπτωση με τους κρατούμενους σχετικά με τη μεταγωγή τους στις φυλακές τύπου F...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ