Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι τοιχογραφίες της Θήρας σε αντίγραφα

Η αφίσα της έκθεσης.
Η αφίσα της έκθεσης.
Οι 41 εκπληκτικές τοιχογραφίες της προϊστορικής πόλης Ακρωτήρι της Θήρας θα εκτεθούν σε ισάριθμα, πιστά αντίγραφα, σε φυσικό μέγεθος, στην έκθεση «Οι τοιχογραφίες της Θήρας», από 9/12/2000- 10/2/2001 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Λάρισας. Η έκθεση, υπό την αιγίδα του δήμου Λάρισας, γίνεται σε συνεργασία με το Ιδρυμα Πέτρου Μ. Νομικού (χρηματοδότησε τα αντίγραφα) και το υπουργείο Παιδείας. Την έκθεση επιμελείται η αρχαιολόγος Κική Μπίρταχα.

Η σημασία της έκθεσης, πέρα από το ότι παρουσιάζει μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, έγκειται στο ότι ο επισκέπτης θα δει το σύνολο των τοιχογραφιών, που αν και συντηρημένες, μόνο μικρό μέρος του έχει εκτεθεί.

Η ακριβής αποτύπωση των τοιχογραφιών επιτεύχθηκε με προηγμένες γαλλικές μεθόδους «αρχαιοσύνθεσης», που αποτυπώνει τις συντηρημένες τοιχογραφίες με φωτογραμμετική και χρωματομετρική φωτογράφιση, η οποία επικολλάται σε αναπαραγμένο ανάγλυφο υπόστρωμα με πολυουρεθάνη. Οι εργασίες κράτησαν τρία χρόνια και κόστισαν 100 και πλέον εκατομμύρια, υπάρχει μόνο ένα αντίγραφο κάθε τοιχογραφίας.

Οι τοιχογραφίες χρονολογούνται περίπου στα 1620 π.Χ, έτος που υπολογίζεται ότι καταστράφηκε το ακμάζον λιμάνι του νησιού από ηφαιστειακή έκρηξη. Η λάβα δημιούργησε ιδανικό περιβάλλον, για να διατηρηθούν σε άριστη κατάσταση οι τοιχογραφίες επί 3.500 χρόνια, προσφέροντας σήμερα σημαντικότατες πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των κατοίκων του προϊστορικού Αιγαίου. Η έκθεση θα περιοδεύσει και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου για την έκθεση, οι υπεύθυνοι του Κέντου Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας, που εντάσσεται στο πρόγραμμα του ΥΠΠΟ «Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων» επισήμαναν πως δε γνωρίζουν για πόσο ακόμη θα μπορούν να φιλοξενούν τέτοιες σημαντικές εκθέσεις, αφού το Κέντρο αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα, με ευθύνη του ΥΠΠΟ και του δήμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ