Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φλόγα ψυχής στο Γοργοπόταμο

  Την 58η επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας τίμησαν οι αντιστασιακοί την Κυριακή

Το πλήθος ήταν μεγάλο. Κίνησαν από πολλά μέρη της Ελλάδας, για να τιμήσουν την επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου. Εκεί, στο ίδιο σημείο που πριν από 58 χρόνια έδωσαν το πρώτο αποφασιστικό πλήγμα στο χιτλεροφασισμό, μεταφέροντας στους λαούς της Ευρώπης μήνυμα αντίστασης και νίκης κατά των φασιστικών ορδών, οι αντιστασιακοί βρέθηκαν πάλι μαζί την περασμένη Κυριακή. Χιλιάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, σήμερα με άσπρα μαλλιά, αλλά με καρδιά και ψυχή νεολαίας.

Το μήνυμα, σήμερα, είναι τόσο ξεκάθαρο, όπως και τότε: Συνεχίζουμε! Μαζί με τη νεολαία που έδωσε το δυναμικό της «παρών». Μαζί με την εργατική τάξη, που ήρθε από όλη την Ελλάδα. Μαζί με όλους τους απλούς ανθρώπους, που ήρθαν στο Γοργοπόταμο, στο ιστορικό αυτό σημείο, για να μάθουν και να πάρουν κουράγιο από αυτούς τους ανθρώπους, που είναι το ίδιο «νέοι», όπως και τότε, σαν να μην πέρασε ούτε μια στιγμή χρόνου από πάνω τους.

Η εκδήλωση «άνοιξε» με τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ. Για μια ακόμη φορά, αντήχησαν στις πλαγιές της Οίτης, στα φαράγγια του Γοργοπόταμου, όπως και τότε, η φωνή και το τραγούδι «Εμπρός ΕΛΑΣ για την Ελλάδα, το δίκιο και τη Λευτεριά».

Αμέσως μετά, ο Βασ. Λιόγκαρης, λογοτέχνης, διάβασε ένα ποίημά του για το Γοργοπόταμο. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Βασ. Φυτσιλής, εκ μέρους της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ: «Η Εθνική Αντίσταση, είπε, ούτε φυλακίζεται, ούτε μπαίνει στο αρχείο. Η Εθνική Αντίσταση είναι και σήμερα εδώ».

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση, είχε μιλήσει ο Η. Γεωργόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ο οποίος αναφέρθηκε στα ιδανικά της Αντίστασης και στην ανατίναξη της γέφυρας.

Τέλος, μίλησε και ο δήμαρχος του Δήμου Γοργοπόταμου Π. Σπαθούλας, ο οποίος και είπε ότι η δημοτική αρχή θα φροντίσει για να χτιστεί ένα μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στον ηρωικό χώρο του Γοργοπόταμου. Μήνυμα χαιρετισμού απέστειλε και ο Θ.Κατριβάνος, πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Στεφάνι εκ μέρους του ΚΚΕ κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Πατάκης. Την ώρα που κατέθεσε το στεφάνι ο Γ. Πατάκης, η ατμόσφαιρα δονήθηκε απ' το σύνθημα: «Κάπα - Κάπα -Ε, το κόμμα σου λαέ». «Είναι μια ξεχωριστή μέρα, κυρίως λόγω της συμμετοχής και του παλμού. Διότι αυτοί οι άνθρωποι που έδωσαν τα πάντα για τη λευτεριά της πατρίδας και αγωνίστηκαν ενάντια στο φασισμό σήμερα έδωσαν όρκο τιμής ότι θα συνεχίσουν αυτόν τον αγώνα», είπε ο Γ. Πατάκης στο «Ρ».

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των Γερμανών για αντίποινα στην ανατίναξη της γέφυρας και η κατάθεση στεφανιών.

Εκ μέρους της ΚΝΕ, στεφάνι κατέθεσε ο Γ. Οικονόμου, μέλος τους Νομαρχιακού Γραφείου Φθιώτιδας της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ