Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΣΩΤΗΡΙΑ»
Προσαγωγή ψυχιάτρου στην... Αστυνομία

Επειδή γνωμάτευσε ότι δεν μπορεί να νοσηλευτεί στο ψυχιατρικό τμήμα ασθενής που είχε προσαχθεί με εισαγγελική εντολή! 

Τα αστυνομικά τμήματα και τα δικαστήρια επιστρατεύονται για να λύσουν τα προβλήματα στα ψυχιατρικά πράγματα της Αττικής, που επέτεινε ο σεισμός της 7.9.1999, καθώς προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) και το έθεσε αρχικά εκτός λειτουργίας για να επανέλθει με εφημερία μια φορά τη βδομάδα.

Ετσι λοιπόν 15 μήνες μετά το σεισμό η Φ. Λουκέα, επιμελήτρια Α΄ του Ψυχιατρικού Τμήματος στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», οδηγήθηκε - ενώ εφημέρευε - στο Αστυνομικό Τμήμα του Παπάγου γιατί γνωμάτευσε εγγράφως ότι ο ασθενής που προσκομίστηκε χρήζει νοσηλείας σε «κλειστό τμήμα» - και όχι σε ανοιχτό όπως είναι αυτό στη «Σωτηρία».

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της εξωφρενικής αυτής ιστορίας, πρέπει ο αναγνώστης να έχει κατά νου ότι τα ψυχιατρικά τμήματα των νοσοκομείων μέχρι πριν το σεισμό δε δέχονταν περιστατικά με εισαγγελική εντολή για αναγκαστική νοσηλεία. Τα τμήματα αυτά λειτούργησαν με αυτό τον τρόπο στη βάση της λογικής της αποασυλοποίησης, σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό 815.

Ομως, μετά το σεισμό το ΨΝΑ τέθηκε εκτός εφημερίας ενώ το Δρομοκαΐτειο έφτασε σε επικίνδυνη υπερκάλυψη με αναγκαστικές νοσηλείες. Ετσι, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατέφυγε στην «προσωρινή λύση» - που τελικά έγινε μόνιμη - για αναγκαστική νοσηλεία σε ανοιχτά τμήματα.

Το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είχε ως αποκορύφωμα την προσαγωγή της εφημερεύουσας ψυχιάτρου στο αστυνομικό τμήμα, όταν η Φ. Λουκέα διέγνωσε ότι ένα απ' τα περιστατικά χρήζει νοσηλείας σε «κλειστό τμήμα». Τέτοιο τμήμα δεν ήταν διαθέσιμο εκείνη τη στιγμή διότι το συνεφημερεύον ψυχιατρικό νοσοκομείο Δρομοκαΐτειο ήταν ήδη υπερκαλυμμένο.

Ετσι η «λύση» που δόθηκε απ' τον εισαγγελέα ήταν η προσαγωγή της επιμελήτριας στο αστυνομικό τμήμα. Καθ' οδόν οι αστυνομικοί ρωτούσαν με ποια κατηγορία προσάγουν την ψυχίατρο στο αστυνομικό τμήμα. Η οδηγία που τους δόθηκε αρχικώς ήταν η δίωξη για απείθεια. Τελικά, μετά από τέσσερις ώρες στο αστυνομικό τμήμα η Φ. Λουκέα αφέθηκε ελεύθερη ενώ το ψυχιατρικό τμήμα στη «Σωτηρία» έμεινε ακάλυπτο.

Χτες η επιμελήτρια πήγε στα δικαστήρια αλλά τελικά δε βρέθηκε δικογραφία, ενώ ο εισαγγελέας είπε στην ίδια και στους συναδέλφους της που τη συνόδευαν ότι δε θα διωχτεί με τη διαδικασία του αυτόφωρου. Στη συνέχεια όσοι πήγαν στα δικαστήρια πήγαν στο υπουργείο Υγείας και είχαν συνάντηση με την υφυπουργό Υγείας Χρ. Σπυράκη, η οποία έδειξε εμβρόντητη και ζήτησε συγνώμη. Ωστόσο, όμως, προσπάθησε να μεταθέσει τις ευθύνες του υπουργείου κάνοντας λόγο για τους μηχανισμούς που δε λειτουργούν στο Δαφνί.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με χτεσινή ανακοίνωσή του εκφράζει την έντονη αγανάκτησή του για το συμβάν. «Ο ΙΣΑ, συνεχίζει η ανακοίνωση, είχε προειδοποιήσει εγκαίρως ότι μετά τις ζημίες του σεισμού στο ΨΝΑ και την έκτοτε παντελή αδράνεια του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας για την αντιμετώπιση του προβλήματος που ανέκυψε ήταν επόμενο ότι θα ακολουθούσαν παρόμοιες τριβές και ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

«Η άσκηση της ιατρικής προϋποθέτει μόνο την ελεύθερη βούληση και την ορθή επιστημονική κρίση των υπευθύνων γιατρών και δε λειτουργεί υπό το κράτος εισαγγελικών παραγγελιών», υπογραμμίζει ο ΙΣΑ, και καταλήγει: «Εάν το υπουργείο Υγείας πιστεύει ότι θα λύσει τα προβλήματα της υγείας με την αστυνόμευση της ιατρικής και ότι θα θεμελιώσει την εξαγγελθείσα μεταρρύθμιση επί της βάσεως αυτής πλανάται τουλάχιστον πλάνην οικτράν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ