Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ασθενείς ανάλογα με τα βαλάντια

Προσκλητήριο της Ομοσπονδίας προς τους Ελληνες πολίτες για να συμπαραταχτούν στις κινητοποιήσεις τους

«Με τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση δυσκολεύει την πρόσβαση του πολίτη στις υπηρεσίες υγείας. Δημιουργεί δύο ταχύτητες ασθενών, που θα αντιμετωπίζονται ανάλογα με τα βαλάντια που διαθέτουν, ενώ όλοι θα βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και θα έχουν πιο λίγες και πιο ακριβές υπηρεσίες υγείας».

Τα παραπάνω τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σε προκήρυξη προς τους Ελληνες πολίτες και τους καλεί να συμπαραταχτούν και να συμπαρασταθούν στους αγώνες τους να μη νομοθετηθεί «ως έχει» το σχέδιο νόμου, που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, την περασμένη βδομάδα και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες.

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει προχωρήσει σε δυο απεργιακές κινητοποιήσεις για να εκφράσει τη διαφωνία της σε έξι βασικά σημεία των σχεδίων της κυβέρνησης. «Η ταλαιπωρία από τις κινητοποιήσεις μας είναι προσωρινή, ενώ οι επιπτώσεις από τα προτεινόμενα μέτρα θα είναι μόνιμες», υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ και τονίζει: «Τώρα που είμαστε γεροί και όρθιοι, να διεκδικήσουμε αυτά που θα χρειαστούμε όταν, ανήμποροι και άρρωστοι, θα βρεθούμε στην πόρτα του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Σήμερα το νομοσχέδιο για την υγεία θα απασχολήσει την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι οι κινητοποιήσεις γίνονται κόντρα στο νομοσχέδιο για τους εξής λόγους:

  • Για να είναι ελεύθερη και δωρεάν η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, σε όποιον κάτοικο αυτής της χώρας τις έχει ανάγκη, ανεξάρτητα από την οικονομική του δυνατότητα και την ασφαλιστική του κατάσταση.
  • Για να μην εκχωρηθεί κομμάτι κομμάτι η λειτουργία των νοσοκομείων σε ιδιώτες.
  • Για να μη δοθούν τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων στους ιδιώτες, αλλά να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τη λειτουργία και την ανάπτυξη του δημόσιου τομέα υγείας.
  • Για να παραμείνει στο κράτος η υποχρέωση της παροχής υπηρεσιών υγείας σε όλους τους κατοίκους της χώρας.
  • Για να αναπτυχθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, με προσωπικό γιατρό για όλους, με γιατρούς εργασίας σε κάθε εργασιακό χώρο, με γιατρούς δημόσιας υγείας, με σχολίατρους, με πρόληψη και φροντίδα υγείας για όλα τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τους ανήμπορους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
  • Για να αποκτήσουμε νοσοκομεία όπου με αξιοπρέπεια θα αντιμετωπίζονται τα προβλήματα υγείας οποιουδήποτε προσέρχεται σε αυτά.
  • Για να εξαλειφθεί το αίσχος των ράντζων που παραπέμπει σε τριτοκοσμικές συνθήκες νοσηλείας, που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και υπόσταση.
  • Για να σταματήσει το «φακελάκι» και η εκβίαση των πολιτών από ανήθικες και αδίστακτες μειοψηφίες επίορκων γιατρών, που εκμεταλλεύονται τον πόνο και την ασθένεια.
  • Για να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι αξιοπρεπείς συνθήκες δουλιάς και αξιοπρεπείς αμοιβές, ανάλογες με το αγαθό που υπηρετούν.

«Η ταλαιπωρία και οι κακές συνθήκες νοσηλείας, υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ, δεν οφείλονται στους εργαζόμενους, που και αυτοί μοχθούν για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο έργο τους, ενώ βιώνουν και οι ίδιοι τις υποβαθμισμένες κτιριακές-ξενοδοχειακές υποδομές. Οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού δυσχεραίνουν την εξυπηρέτηση των πολιτών και δημιουργούν αδικαιολόγητες εντάσεις και αντιθέσεις με τους εργαζόμενους, ενώ όλοι, πολίτες και εργαζόμενοι, είμαστε θύματα της ίδιας πολιτικής για μείωση του κόστους και περιστολή των δαπανών για τη δημόσια υγεία».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Δυστυχώς, οι προτάσεις του υπουργού Υγείας δεν απαντούν σε όλα αυτά τα υπαρκτά προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας, αλλά κινούνται σε αντίθετη λογική και κατεύθυνση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ