Τρίτη 18 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Δυναμική παρέμβαση για την κλαδική σύμβαση

Απάντησαν στην αδιαλλαξία των φαρμακοβιομηχάνων που αρνούνταν ακόμα και να γίνει συνάντηση

Παρέμβαση στα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) για το ζήτημα της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι από σωματεία Φαρμάκου - Καλλυντικού της Αττικής, εξαναγκάζοντας τους φαρμακοβιομηχάνους να ορίσουν συνάντηση για τη διαπραγμάτευση της ΣΣΕ, την ερχόμενη Τρίτη. Η χτεσινή παρέμβαση εντάσσεται στον προσανατολισμό με τον οποίο οι ταξικές δυνάμεις δίνουν την πάλη των συλλογικών συμβάσεων κόντρα στο κλίμα επανάπαυσης και υποταγής που καλλιεργούν από τη μία πλευρά η αδράνεια της ΓΣΕΕ και από την άλλη η προπαγάνδα των βιομηχάνων που ζητούν απ' τους εργάτες να 'ναι ευχαριστημένοι αν δεν απολύονται!

Την ίδια στιγμή που η αντεργατική επίθεση εντείνεται, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις με τη στάση τους ζεσταίνουν την πλάτη των μεγαλοεργοδοτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σωματεία στα οποία πλειοψηφούν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και άλλοι αυτοαποκαλούμενοι «ανεξάρτητοι αριστεροί» δε συμμετείχαν στη χτεσινή κινητοποίηση. Τακτική πάγια για τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που απέχει από την πλούσια αγωνιστική δράση της ταξικής Ομοσπονδίας για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Να σημειωθεί ότι τους προηγούμενους μήνες οι εργοδότες του κλάδου, ενθαρρυμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης και τη στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ανάμεσα σε άλλα προσπαθούν να καταργήσουν τη ΣΣΕ του κλάδου, επικαλούνται την κρίση για να πετσοκόψουν και τις τελευταίες κατακτήσεις. Επιπλέον, αρνούνται ακόμα και να συζητήσουν με την Ομοσπονδία για τη σύμβαση, με πρόσχημα τις υποτιθέμενες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, την εφαρμογή της λίστας και τη μη υπογραφή της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ. Τα ίδια επιχειρήματα επικαλέστηκαν τηλεφωνικά και χτες, επιδιώκοντας να φύγουν οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου, όμως η δυναμική στάση των συνδικαλιστών, που έμειναν στα γραφεία του ΣΦΕΕ για αρκετές ώρες, δεν άφησε περιθώριο στην εργοδοσία. «Θα μείνουμε εδώ όσο χρειαστεί. Ελάτε να πείτε από κοντά τις δικαιολογίες σας στους εκπροσώπους των εργαζομένων», ήταν η απάντηση της Ομοσπονδίας.

Την ίδια στιγμή τα κέρδη των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα κυριολεκτικά καλπάζουν. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας IMS, οι πωλήσεις των φαρμακευτικών οίκων προς τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες της χώρας το 2009 είναι κατά 317 εκατ. ευρώ (8,6%) αυξημένες, ενώ συνολικά οι πωλήσεις για το ίδιο έτος ανήλθαν στα 5,5 δισ. ευρώ. Ο αθροιστικός κύκλος εργασιών των εταιρειών ανήλθε σε 6,15 δισ. ευρώ. Τα περιθώρια του καθαρού κέρδους ανήλθαν το 2008 σε 3,5%, το 2007 σε 4,8% και το 2006 σε 3,4%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ