Τρίτη 18 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Απειλές για αποχωρήσεις;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κλίμα ...κερκίδας μεταφέρει η «El Pais» από την πρόσφατη σύνοδο κορυφής του Γιούρογκρουπ και μάλιστα σε αυτό το κλίμα αποδίδει και την αλλαγή της στάσης της Γερμανίας. Ετσι, δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας επικαλείται δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, σύμφωνα με τις οποίες, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απείλησε με αποχώρηση της Γαλλίας από την ευρωζώνη προκειμένου να πιέσει τη Γερμανία να δεχθεί το μηχανισμό δανειοδότησης της Ελλάδας. Τις δηλώσεις φέρεται να έκανε ο Ισπανός πρωθυπουργός την περασμένη Τετάρτη, σε σύσκεψη στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ωστόσο η εφημερίδα δεν αποκαλύπτει το στέλεχος το οποίο έκανε την αποκάλυψη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ν. Σαρκοζί, την περασμένη Παρασκευή στη σύνοδο κορυφής του Γιούρογκρουπ, απαίτησε την ανάληψη «συνολικής δέσμευσης, ώστε όλοι να βοηθήσουν την Ελλάδα, κάθε ένας ανάλογα με τις δυνατότητές του, διαφορετικά η Γαλλία θα επανεξετάσει τη συμμετοχή της στο ευρώ», όπως φέρεται να δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός. Ετσι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κλίμα στη σύνοδο κορυφής ήταν τεταμένο, καθώς «ο Σαρκοζί χτύπησε τη γροθιά του στο τραπέζι και απείλησε να φύγει από το ευρώ, γεγονός που άσκησε πίεση στην Αγκελα Μέρκελ» και «η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία συγκρότησαν κοινό μέτωπο απέναντι στη Γερμανία και ο Σαρκοζί έφθασε μέχρι να απειλήσει τη Μέρκελ για διάσπαση του παραδοσιακού γαλλο-γερμανικού άξονα».

Οτι η πληροφορία την οποία επικαλείται το δημοσίευμα «στερείται κάθε βάσης», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων πηγή της ισπανικής κυβέρνησης, ενώ η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Μαρία Τερέσα Φερνάντεθ ντε λα Βέγκα, δήλωσε: «Δε γνωρίζω ότι αυτή η πληροφορία είναι σωστή». Παράλληλα, η εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, Σαμπίνε Χάιμπαχ, σημείωσε ότι «αυτή η πληροφορία στερείται βάσης»...

Οπως και να έχει, τέτοιου είδους αντεγκλήσεις και αντιπαραθέσεις δεν είναι ξένες για το στίβο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που δίνουν και παίρνουν αδιάκοπα και στο εσωτερικό της ΕΕ σε βάρος των λαών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ