Σάββατο 22 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σενάρια για «νέο» κυβερνητικό συνασπισμό

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στο κρατίδιο της Ρηνανίας - Βεστφαλίας που σήμανε και την απώλεια της πλειοψηφίας στην Ανω Βουλή για τον κυβερνητικό συνασπισμό καθώς και οι δημοσκοπήσεις που καταγράφουν την πτώση του έχουν πυροδοτήσει τα σενάρια για το διαζύγιο των κυβερνητικών εταίρων και την αντικατάσταση αυτού του σχήματος, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί η «μεταρρύθμιση κρίσιμων τομέων της οικονομίας», δηλαδή να εξαπολυθεί η αντιλαϊκή λαίλαπα.

Οι «πολιτικοί πρέπει να κυβερνούν αντί να αντιδρούν» είναι το μήνυμα των κορυφαίων επιχειρηματιών και βιομηχάνων, σύμφωνα με την εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung». Και το μήνυμα γίνεται ολοένα και πιο πιεστικό καθώς νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Forsa», που δημοσιεύθηκε χτες στο περιοδικό «Stern», εμφανίζει τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας, τη Χριστιανική Κοινωνική Ενωση (CSU), να χάνουν ακόμη 3% πέφτοντας στο 32%, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), εταίροι στο συνασπισμό, έπεσαν στο 6%, χάνοντας 1% από τον προηγούμενο μήνα. Επίσης, η υποστήριξη προς τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) είναι στο 27% (αύξηση κατά 3%), προς τους Πράσινους στο 16% (αύξηση κατά 1%) και τέλος στο «Κόμμα της Αριστεράς» (Die Linke) 11% και μείωση κατά 1%.

Η τάση, που διαμορφώνουν τα ΜΜΕ κατόπιν εντολών και οι δημοσκοπήσεις, είναι συγκεκριμένη και είχε διαφανεί και λίγο πριν τις εκλογές στη Ρηνανία-Βεστφαλία: Η επιστροφή του SPD στην κεντρική πολιτική σκηνή και ως δοκιμή θα είναι η τοπική κυβέρνηση του πολυπληθέστερου κρατιδίου και συνεπώς και του ελέγχου της Ανω Βουλής. Μία κυβέρνηση - «φανάρι», δηλαδή κόκκινο λόγω του SPD, κίτρινο από το FDP και πράσινο για τους «Πρασίνους», πλέον συζητιέται. Μία τάση που αποκαλύπτει τους στόχους του κεφαλαίου να αντικαταστήσουν το σημερινό συνασπισμό, καθώς η καγκελάριος Μέρκελ δεν έδειξε «πυγμή» στην προώθηση του πακέτου λιτότητας, με το SPD να διαδραματίζει για άλλη μία φορά το ρόλο του «κυματοθραύστη» της λαϊκής οργής και της αντίδρασης των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ