Σάββατο 22 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Στις αρχές της βδομάδας ο πρωθυπουργός της Δανίας, Λαρς Λοκέ Ράσμουσεν, ανακοίνωσε νέο πακέτο μέτρων λιτότητας, στο πλαίσιο του προγράμματος σύγκλισης της ΕΕ, μιας και η χώρα είναι εκτός της ευρωζώνης.

Η Δανία υποχρεούται τα επόμενα δύο χρόνια να κάνει περικοπές στις δαπάνες κοινωνικών παροχών 24 δισ. κορωνών, περίπου 3,3 δισ. ευρώ. Περίπου τα μισά χρήματα θα περικοπούν ουσιαστικά από τον προϋπολογισμό των δήμων, που στη Δανία έχουν αυξημένες αρμοδιότητες (παιδεία - υγεία και άλλες κοινωνικές παροχές) μιας και μεταρρυθμίσεις τύπου «Καλλικράτη» έχουν περάσει στη χώρα εδώ και 4 χρόνια.

Ετσι ήδη υποχρεώθηκαν οι δήμοι σε μηδενική ανάπτυξη για τα επόμενα δύο χρόνια. Επιπλέον αποφασίστηκε να κλείσουν 4 μεγάλα νοσοκομεία, να γκρεμιστούν και να πουληθούν τα οικόπεδα σε ιδιώτες. Εχουν ήδη ανακοινωθεί 330 απολύσεις δασκάλων. Θα γίνουν περικοπές στα επιδόματα των ανέργων (περίπου 650 ευρώ το χρόνο) και θα παγώσουν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. Στα γηροκομεία και στη φροντίδα στο σπίτι οι περικοπές θα ανέλθουν στο 8,5%. Κάθε συνταξιούχος θα παίρνει 500 ευρώ λιγότερα το χρόνο. Περικοπές θα υπάρξουν και στα φοιτητικά επιδόματα.

Για να «χρυσωθεί» επίσης «το χάπι» για το λαό, ανακοίνωσαν ως τελευταίο ότι οι φοροαπαλλαγές που είχαν ανακοινωθεί πριν δύο μήνες για τους επιχειρηματίες θα ...καθυστερήσουν.

Και όλα αυτά ένα μήνα αργότερα από την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για τον ιδιωτικό τομέα όπου ο σοσιαλδημοκρατικός εργοδοτικός συνδικαλισμός εκβίασε τους εργαζόμενους για το ξεπέρασμα της κρίσης να κάνουν μεγάλες υποχωρήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.

Η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια και ζητάει εκλογές, χωρίς όμως να υπόσχεται ότι θα πάρει πίσω κάποια από τα μέτρα στα οποία και αυτοί συμφωνούν.

Ηδη ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της ένωσης δήμων και κοινοτήτων δήλωσε σύμφωνος.

Το μόνο που υπόσχονται είναι ότι δε θα πάρουν και άλλα επιπλέον μέτρα.

Εδώ θα φανεί τι σημαίνει για τους εργαζόμενους η έλλειψη ταξικού πόλου και τι σημασία έχουν οι αγώνες του ΠΑΜΕ στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ