Σάββατο 22 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τελεσίγραφα και τακτικισμοί

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Εντός του εικοσιτετραώρου, το Ιράν θα πρέπει να υπογράψει και να αποστείλει γραπτώς στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας τη συμφωνία ανταλλαγής πυρηνικού καυσίμου, στην οποία κατέληξε με τις ηγεσίες της Βραζιλίας και της Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει, όντως, το έδαφος για «πάγωμα» των επιπλέον κυρώσεων που προωθεί η Ουάσιγκτον στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αυτό διέρρεαν, χτες, διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνοντας ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του ιρανικού καθεστώτος στην έδρα της ΔΕΑΕ δεν είχε φτάσει κανένα κείμενο συμφωνίας μέχρι την Παρασκευή το βράδυ.

Εμμεση αλλά σαφή έκκληση προς το Ιράν να ενημερώσει τη ΔΕΑΕ, τάχιστα, προκειμένου η αρμόδια επιτροπή να κρίνει το περιεχόμενό της απηύθυνε, χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρωθυπουργός συνέχισε τη διαμεσολάβησή του στο ζήτημα αποστέλλοντας επιστολή στον Αμερικανό Πρόεδρο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχεται, στην επιστολή του, ότι «η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν αποτελεί λύση στο ζήτημα» συμπληρώνει, όμως, ότι «μπορεί να γίνει η ευκαιρία στο έδαφος της οποίας θα επιτευχθεί, στη συνέχεια, μια οριστική λύση. Ας δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία» καταλήγει ο Ερντογάν.

Εντός ΗΠΑ, πάντως, έχουν, ήδη, αρχίσει ν' αναδύονται διπλωματικές φωνές που στρέφουν ορισμένα «βέλη» προς την προεδρία Ομπάμα και κυρίως προς την επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίλαρι Κλίντον, κατηγορώντας την ότι «βιάστηκε να παρουσιάσει το κείμενο επιπλέον κυρώσεων, και δεν άφησε χρόνο στη συμφωνία της Βραζιλίας και Τουρκίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ