Σάββατο 22 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αναθεώρηση της ιστορίας φέρνει η υπόθεση Β. Κόνονοφ

ΜΟΣΧΑ.--

Ως «επικίνδυνο νομικό προηγούμενο» χαρακτήρισε η Κάτω Βουλή της Ρωσίας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) να δικαιώσει τη Λετονία στην υπόθεση του πρώην σοβιετικού παρτιζάνου, Βασίλι Κόνονοφ, 87 ετών. Η Κάτω Βουλή σημειώνει επίσης πως η απόφαση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια «αλλαγή των νομικών προσεγγίσεων για την εκτίμηση των γεγονότων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου» και εκτιμά πως η απόφαση του Δικαστηρίου αντικατοπτρίζει «την πολιτική εκδίκησης και σοβινισμού των αρχών της Λετονίας που ενθαρρύνει τους αρχηγούς κρατών να αναθεωρήσουν τις αρχές και τις αποφάσεις του δικαστηρίου της Νυρεμβέργης». «Η απόφαση ...είναι καθαρά πολιτική στο χαρακτήρα της και δε βασίζεται στις διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές και κανόνες του διεθνούς δικαίου», καταλήγει η ανακοίνωση της Κάτω Βουλής.

Υπενθυμίζεται πως οι φιλοναζιστικές αρχές της Λετονίας, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Ιστορίας, συνέλαβαν το 1998, δίκασαν και φυλάκισαν για 20 μήνες τον Β. Κόνονοφ με την κατηγορία της διάπραξης «εγκλημάτων πολέμου» και συγκεκριμένα γιατί η παρτιζάνικη ομάδα, στην οποία ήταν επικεφαλής, εξολόθρευσε το 1944 φυλάκιο δωσίλογων, σκοτώνοντας 9 απ' αυτούς στο χωριό Μάλιε Μπάτι.

Ο Κόνονοφ καταδικάστηκε το Γενάρη του 2000 σε 6 χρόνια φυλάκιση. Στις 25 Απρίλη του 2001 το Ανώτατο Δικαστήριο της Λετονίας, κάτω από την παγκόσμια κατακραυγή αντιφασιστικών οργανώσεων, ακύρωσε την καταδίκη και αναγνώρισε τις κατηγορίες ως «ανεπαρκώς στηριγμένες και αποδεδειγμένες». Ωστόσο, οι δικαστικές αρχές της Λετονίας επανήλθαν και τον Απρίλη του 2004 το Ανώτατο Δικαστήριο της Λετονίας καταδίκασε τον βετεράνο αντιφασίστα σε ποινή 20 μηνών (που είχε ήδη εκτίσει). Κατά της απόφασης αυτής στράφηκε ο Β. Κόνονοφ και κέρδισε τη δικαστική μάχη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Δεκέμβρη του 2007. Στη συνέχεια, η Λετονία ζήτησε την ακύρωση αυτής της απόφασης, η οποία ουσιαστικά ήρθε στις 17 Μάη όταν η Ευρεία Ολομέλεια του παραπάνω Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με οριστική απόφασή της τη δικαίωσε, δηλαδή καταδίκασε την αντιφασιστική δράση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ