Σάββατο 22 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ρεσιτάλ συμβιβασμού των συνδικάτων στην «Οπελ»

Από παλιότερη διαμαρτυρία των εργατών της «Τζένεραλ Μότορς - Οπελ» στο Βέλγιο
Από παλιότερη διαμαρτυρία των εργατών της «Τζένεραλ Μότορς - Οπελ» στο Βέλγιο
ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ.--

«Γην και ύδωρ» προσέφεραν τα συμβιβασμένα ευρωπαϊκά συνδικάτα των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία «Τζένεραλ Μότορς» με μόνο αντίκρισμα τις απολύσεις, το πάγωμα των μισθών, την οικειοθελή παραίτηση από επιδόματα ...στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης και της διάσωσης της εταιρείας, άρα και των μειωμένων ...θέσεων εργασίας τους.

«Αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο συμφωνίας και οι συμφωνίες που συνήφθησαν σε κάθε χώρα, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, αποτελούν σημαντικά στάδια προς την επιτυχία», δήλωσε ο επικεφαλής της «Τζένεραλ Μότορς - Οπελ», ο Νικ Ράιλι, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Ρέσελχαϊμ, την έδρα της εταιρείας - «Οπελ» και «Βόξαλ» - από κοινού με τον πρόεδρο του συμβουλίου των εργαζομένων της εταιρείας στην Ευρώπη Κλάους Φραντς όσον αφορά τη συμφωνία πάνω στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που εκκρεμούσε εδώ και μήνες.

Και το ρεσιτάλ συμβιβασμού συνεχίστηκε: «Η διοίκηση της εταιρείας και το συμβούλιο των εργαζομένων διευκρίνισαν ότι τα 265 εκατομμύρια ευρώ ετησίως είναι το σύνολο των χρημάτων που θα συμβάλουν οι εργαζόμενοι της "Oπελ" από τους μισθούς τους σ' όλη την Ευρώπη». «Το μερίδιο των Γερμανών εργαζομένων επί του συνολικού αυτού ποσού ανέρχεται σε 176,8 εκατομμύρια ευρώ. Ο εργαζόμενοι θα παραιτηθούν από επιδόματα διακοπών και Χριστουγέννων. Η συμφωνία προβλέπει επίσης μια αλλαγή του καθεστώτος της εταιρείας και συμμετοχή των εργαζομένων στα ενδεχόμενα μελλοντικά κέρδη. Η συμφωνία θα υπογραφεί επισήμως μέσα στις προσεχείς ημέρες», δήλωσε ο Ράιλι, προφανώς «ανακουφισμένος» που οι εργαζόμενοι θυσιάζουν τα κεκτημένα τους προκειμένου η εταιρεία να επιστρέψει στην κερδοφορία.

Παράλληλα, ο Ράιλι τόνισε ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης που είχε ανακοινωθεί θα πραγματοποιηθεί ως έχει. Το σχέδιο υπενθυμίζεται ότι σημαίνει την απώλεια 8.000 θέσεων εργασίας, οι μισές από αυτές στη Γερμανία, ενώ όταν το σχέδιο ολοκληρωθεί, το 2014, τότε «δε θα υπάρξουν πλέον απώλειες θέσεων εργασίας».

Από την πλευρά του ο Κλάους Φραντς, το μόνο που βρήκε να τονίσει είναι ότι «δεν πρόκειται για δώρο ή για διάσωση», αλλά ότι οι εργαζόμενοι «θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω μέσω των μεριδίων τους στα μελλοντικά κέρδη», μετά δηλαδή το 2014! Επίσης όσον αφορά το κλείσιμο του εργοστασίου της Αντβέρπ, στο Βέλγιο, το σχέδιο θα προχωρήσει κανονικά, αλλά οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να «αγχώνονται» καθώς ήδη υπάρχουν 17 ενδιαφερόμενοι αγοραστές. Τέλος, από κοινού με τον Ράιλι, κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αποδέσμευση των κονδυλίων ύψους 1 δισ. ευρώ, ως βοήθεια για εξασφαλισμένα δάνεια για τη διάσωση της εταιρείας καθώς πλέον ο όρος της επίτευξης μιας τέτοιας συμφωνίας επιτεύχθηκε... Το άκρον άωτο δηλαδή του συμβιβασμένου εργοδοτικού συνδικαλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ