Τετάρτη 26 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα βραβεία των Καννών

Ο Ταϊλανδός σκηνοθέτης, Απιτσατόνγκ Βεεραστακούλ, κέρδισε τον «Χρυσό Φοίνικα» του 63ου φεστιβάλ κινηματογράφου Καννών για την ταινία «Uncle Boonmee», που αναφέρεται στον ανιμισμό (σ.σ. δοξασία περί της «ψυχής» των πραγμάτων) στη ζούγκλα της Ταϊλάνδης και για έναν άνδρα που γιορτάζει τις προηγούμενες ζωές του. Η ταινία παρουσιάζει τις αναζητήσεις ενός ανθρώπου για τη μετενσάρκωση, αλλά και τις προσπάθειές του να επιβιώσει σαν αγρότης. Ο σκηνοθέτης, που έχει κερδίσει και άλλα βραβεία στις Κάννες, δήλωσε ότι στη διάρκεια του φεστιβάλ το μυαλό του ήταν στην πατρίδα του, λόγω των γνωστών βίαιων συγκρούσεων μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και διαδηλωτών.

Με το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας τιμήθηκε η ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός, για το ρόλο της ως ιδιοκτήτρια γκαλερί στην Τοσκάνη στη ρομαντική δραματική ταινία «Εγκεκριμένο Αντίγραφο» (Certified Copy) του Ιρανού σκηνοθέτη Αμπάς Κιαροστάμι, ο οποίος το 1997 πήρε το «Χρυσό Φοίνικα» για την ταινία του «Η γεύση του Κερασιού».

Το βραβείο καλύτερου ανδρικού ρόλου μοιράστηκαν ο Ισπανός Χαβιέρ Μπαρδέμ για την ερμηνεία του στην ταινία «Biutiful» και ο Ιταλός Ελι Τζερμάνο για την ερμηνεία του στο «La Nostra Vita».

Το βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη απονεμήθηκε στον Ματιέ Αμαλρίκ για την ταινία «Tournee».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ