Τετάρτη 26 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Πυρηνικά πάρε - δώσε με το απαρτχάιντ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Θόρυβο εντός και εκτός Ισραήλ και εντονότατη δυσφορία στην ισραηλινή ηγεσία έχει προκαλέσει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian», την Κυριακή, το οποίο παραθέτοντας σειρά εγγράφων που προσφάτως αποχαρακτηρίστηκαν από τις αρχές της Ν. Αφρικής, αποκαλύπτει ότι οι ισραηλινές ηγεσίες είχαν συναλλαγές και μάλιστα για στρατιωτικές συμφωνίες και για πώληση πυρηνικών κεφαλών, με το καθεστώς του απαρτχάιντ. Το δημοσίευμα φιλοξενεί σειρά ντοκουμέντων που αποχαρακτηρίστηκαν μετά από αίτημα του πανεπιστημιακού, Σάσα Πολάκοβ-Σουράνσκι, ο οποίος εκδίδει, αυτή την εβδομάδα, βιβλίο στις ΗΠΑ με τίτλο: «Μια κρυφή συμφωνία: το Ισραήλ με το καθεστώς του απαρτχάιντ στην Νότια Αφρική».

Σύμφωνα με τα ντοκουμέντα, το 1975, ο τότε Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σιμόν Πέρες (νυν Πρόεδρος) είχε συναντηθεί (και έχουν καταγραφεί σημεία της συνάντησης αυτής) με τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του Π. Ντ. Μπόθα. Με βάση το νοτιοαφρικανικό έγγραφο, το καθεστώς του απαρχάιντ ζητά από το Ισραήλ εξοπλισμό, και πυρηνικό, και ο Πέρες εμφανίζεται να το συζητά. Τα έγγραφα δεν αποδεικνύουν αν τελικά το Ισραήλ παραχώρησε στο καθεστώς του απαρτχάιντ κάποιο όπλο.

Ο Πέρες προχώρησε σε κατηγορηματικές διαψεύσεις κατηγορώντας την εφημερίδα ότι «χρησιμοποίησε επιλεκτικά στοιχεία που δε διασταύρωσε». Η εφημερίδα, από την άλλη, υποστηρίζει, όπως και πολλοί αναλυτές, ότι τα ντοκουμέντα που δημοσιεύτηκαν έχουν αξία, ακόμη και αν δεν έγινε η εν λόγω συναλλαγή γιατί, κατ' αρχήν, αποδεικνύουν ότι το Ισραήλ έχει πυρηνικό οπλοστάσιο (κάτι που οι ισραηλινές ηγεσίες ούτε επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν) και μάλιστα από τα πλέον παλιά και ισχυρά, όπως φαίνεται από τη χρονολογία και, κατά δεύτερον, ότι επεδίωκε να διαδώσει τα πυρηνικά όπλα κατά παραβίαση των διεθνών συμφωνιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ